90. obletnica smrti H.P. Noordunga

Noordungovo življenje

Herman Potočnik Noordung, je bil rojen 22. decembra 1892 v Pulju, kjer je njegov oče Jože Potočnik služboval kot mornariški zdravnik. Otroštvo je preživljal v Mariboru, na Poštni ulici. Od leta 1907 do leta 1913 se je usposabljal za poklicnega vojaka – inženirja v Hranicah in Mődlingu. Med prvo svetovno vojno je kot strokovnjak za železniške in mostovne gradnje deloval na različnih bojiščih (Galicija, Srbija in Bosna ter Soška fronta). Zaradi tuberkoloze, so ga po koncu vojne predčasno upokojili, takrat se je Noordung preselil na Dunaj, kjer je študiral strojništvo in leta 1925 diplomiral kot inženir specialist raketnih tehnik. Po končanem študiju dokonča svojo edino knjigo, Problem vožnje po vesolju – Raketni motor. Umre zaradi tuberkoloze, 27. avgusta 1929 na Dunaju, kjer je tudi pokopan.

Herman Potočnik Noordung 

Noordung in Vitanje

Herman Potočnik Noordung je z Vitanjem povezan, saj je bil v Vitanju leta 1809  rojen njegov stari oče, Franz Kokoschinegg, katerega starši so bili lastniki kmetije in gostilne (danes gostilna Rupnik).

Že leta 2006 je bila v Vitanju odprta prva spominska soba posvečena Noordungu, s katero se je tudi pomen Noordunga širil med splošno javnost. Danes pa kot promotor njegovega dela v Vitanju deluje Center Noordung, kjer si lahko obiskovalci ogledajo stalno razstavo o njegovemu življenju in delu. Noordung je vplival tudi na samo arhitekturo Centra Noordung, saj so 4 arhitekturni biroji pri načrtovanju arhitekture izhajali iz njegovega načrta vesoljske postaje oziroma Bivalnega kolesa, ki ga je v svoji knjigi Potočnik natančno predstavil in dodal osnovne tehnične načrte za njegovo zasnovo.

 

Problem vožnje po vesolju – Raketni motor

Prevod Noordungove knjige v slovenščino je prvič izšel leta 1986 s strani Slovenske matice, druga izdaja pa leta 1999. Slednje je na voljo v Centru Noordung in jo lahko tudi kupite.

Noordung je v svoji knjigi objavil točno 100 skic vse od samega potovanja in hkrati tudi življenja v vesolju. Vsebinsko jo delimo na 4 dele.

V prvem delu piše o težnosti in premagovanju le te in o primernem pogonu za vesoljska vozila. Drugi del obsega opise izstrelitve raket, pot raket in vrnitev na Zemljo.

Tretji del pa obravnava probleme bivanja v vesolju, v katerem je podal praktične in izvirne rešitve za bivanje v breztežnosti. Četrti del pa obsega strateški načrt za potovanje v vesolje.  Najbolj izvirna in zanimiva je njegova ideja vesoljske postaje, katero bi sestavljali trije elementi: bivalno kolo, opazovalnica in strojnica s sončno elektrarno.

 

Posebej zanimivo je bivalno kolo, ki bi z vrtenjem ustvarjalo umetno težnost in posledično podobne pogoje za življenje kot so na Zemlji.

 

 

   

Pomembnost Noordungove knjige dokazujeta tudi ruski prevod knjige leta 1935 in delni prevodi v angleščino z objavami v revijah Science Wonder Stories že leta 1929. Njegova knjiga je vplivala tako na nemški, ameriški, kot ruski oz. sovjetski vesoljski program. Wernher von Braun glavni konstruktor rakete V2 in ameriškega Apollo programa, s katerim je omogočil pristanek prvega človeka na Luni, je celo v svojem doktoratu citiral Noordunga.

V Centru Noordung je na ogled zbirka prevodov in ponatisov Noordungove knjige. Zbirka vključuje poleg originala prve izdaje knjige tudi original rusko izdajo iz leta 1935, drugo izdajo v nemškem jeziku iz leta 1993 in ponatis prvega prevoda v slovenski jezik iz leta 1999 ter izdajo v hrvaškem jeziku iz 2004. Zbirka vsebuje tudi: izdajo knjige zavoda Ksevt, knjigo Noordung.doc za osnovnošolce in srednješolce, ter Biografijo Hermana Potočnika Noordunga: življenjepis v besedi in sliki.

 

 90 obletnica Noordungove smrti

Ker bo 27. avgusta 2019 preteklo 90 let od smrti Hermana Potočnika Noordunga smo v ta namen v Centru Noordung oblikovali posebno osebno poštno znamko z Noordungovim portretom. Znamka je na prodaj v Centru Noordung, možen je tudi nakup na daljavo: info@center-noordung.si.