PREDAVANJA

HERMAN POTOČNIK NOORDUNG IN KNJIGA PROBLEM VOŽNJE PO VESOLJU – RAKETNI MOTOR

 • Predavanje v sklopu Tednov vseživljenjskega učenja
 • Predavatelj: Aljoša Gajšek
 • Izvedba predavanja: september 2021

O predavanju: Prisluhnite predstavitvi knjige PROBLEM VOŽNJE PO VESOLJU – RAKETNI MOTOR, ki jo je Herman Potočnik Noordung napisal leta 1928 na Dunaju, izdal pa v Berlinu 1929 le nekaj mesecev pred svojo smrtjo. Govorili smo o življenju in delu vizionarja vesoljskih tehnologij, ki ima svoje korenine v Vitanju. Predstavljena je bila njegova življenjska zgodba, kako je njegova pot povezana s Slovenijo ter kako je njegovo razmišljanje in delo vplivalo na razvoj sodobnih vesoljskih programov v Rusiji in ZDA.

 

ZAVEST O BIVALNOSTI V BREZTEŽNOSTI IN UPRIZORITVENI UMETNOSTI
IMPLEMENTACIJA VR TEHNOLOGIJE IN SENZORSKE GRAFIKE V AVDIOVIZUALNIH PROJEKTIH

 • 3. predavanje v ciklusu predavanj projekta Potovanje v vesolje zavesti
 • Predavatelja: Raj Per Tot in Antonio Giacomin
 • Datum izvedbe predavanja: 22. 4. 2021

O predavanju (Raj Per Tot): Zavest o bivalnosti v breztežnosti in uprizoritveni umetnosti Projekt Potovanje v vesolje zavesti govori o odnosu med človekom in kozmosom, razkriva vprašanja o intimni zavesti raziskovalca, ki se podaja živet v prostor breztežnosti, in niza osnovne koordinate prilagoditve, preobrazbe in sožitja, ki narekujejo drugačen ritem bivanja.
O predavanju (Antonio Giacomin): Implementacija VR tehnologije in senzorske grafike v avdiovizualnih projektih Kako umetniki uporabljajo možgansko-računalniške vmesnike, kdaj se je začelo raziskovanje in kako poteka integracija teh naprav v umetnosti. Ogledali si bomo primere in možnosti uporabe BCI-jev.

 

POVEZOVANJE TEHNOLOŠKIH ZNANJ, INDUSTRIJE, ZNANSTVENIH DOGNANJ O UMETNOSTI IN HUMANIZACIJI TEHNOLOGIJ

 • 2. predavanje v ciklusu predavanj projekta Potovanje v vesolje zavesti
 • Predavateljica: Dr. Maša Jazbec
 • Datum izvedbe predavanja: 8. 4. 2021

O predavanju in predavateljici: Predavanje o povezovanju tehnoloških znanj, industrije, znanstvenih dognanj o umetnosti in humanizaciji tehnologij. Na predavanju je sodelovala dr. Maša Jazbec, ki je končala študij likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Mariboru pod mentorstvom prof. Dušana Zidarja. Nato je nadaljevala z magistrskim študijem novomedijske umetnosti na linški univerzi v Avstriji. V okviru magistrskega študija je opravila študijsko izmenjavo na IAMAS (Institute of Advanced Media Arts and Science) na Japonskem. Po končanem magisteriju nadaljuje doktorski študij na Univerzi v Tsukubi na Japonskem. Z umetniškimi projekti se je predstavila na intermedijskih platformah, kot so Ars Elektronika, Athens media art festival, Lab30, Tsubuka media art festival, ISEA, Speculum Artium, MFRU, Kiblix, Sonica, ArtStays. Od oktobra 2019 je vodja laboratorija Raziskovalnih umetnosti in kulture (enota DDT v Katapultu). Pogovoru se je pridružil dr. Uroš Ocepek. Moderator predavanja je arhitekt Raj Per Tot.

 

ZAVEST V VESOLJU ALI VESOLJE V ZAVESTI?

 • 1. predavanje v ciklusu predavanj projekta Potovanje v vesolje zavesti
 • Predavatelj: Dr. Urban Kordeš
 • Datum izvedbe predavanja: 30. 3. 2021

O predavanju in predavatelju: Predavanje o (nelagodnem) odnosu med kognitivno znanostjo, tehnologijo in živim izkustvom. Načini raziskovanja zavesti. Kje iskati zavest? V naravi in vesolju? Ali pa je moda treba naše razumevanje obrniti na glavo in iskati vesolje v zavesti? Kako (če sploh) se lahko zavesti dotaknejo nevroznanost, tehnologija, umetnost in meditacija? Predavanje je izvedel dr. Urban Kordeš, fizik, filozof in kognitivni znanstvenik, ki vodi študij kognitivne znanosti na Univerzi v Ljubljani. Ukvarja se s povezovanjem spoznanj posameznih disciplin v širše razumevanje duševnosti. Je ustanovitelj raziskovalne skupine Observatorij. Moderator predavanja je arhitekt Raj Per Tot.

 

KAVITACIJA – MEHURČKI, KI KROJIJO USODO VESOLJSKIM RAKETAM, TURBINAM IN CELO VIRUSOM

 • Predavatelj: Prof. dr. Matevž Dular
 • Datum izvedbe predavanja: 18. 3. 2021

O predavanju in predavatelju: Predavanje Kavitacija – mehurčki, ki krojijo usodo vesoljskim raketam, turbinam in celo virusom je izvedel prof. dr. Matevž Dular, eden najmlajših rednih profesorjev Univerze v Ljubljani, ki predava in raziskuje na Fakulteti za strojništvo. Več kot štiri leta je delal v Nemčiji, Franciji in ZDA. Sedem let je vodil dva projekta za Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), kjer so razvijali metode za boljši popis termodinamskih učinkov pri toku goriva v raketnih motorjih. V letu 2019 je prejel Zoisovo priznanje, leta 2020 pa je postal prejemnik prestižne Besslove nagrade (Bessel Research Award), ki jo podeljuje Fundacija Alexandra von Humboldta. Leta 2017 je, šele kot peti raziskovalec v Sloveniji, pridobil projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), kjer raziskuje možnosti okolju prijaznega uničevanja bakterij in virusov v odpadnih vodah.

 

NASTANEK VESOLJA – “VELIKI POK”

 • Predavatelj: Prof. dr. Igor Žiberna
 • Datum izvedbe predavanja: 25. 2. 2021

O predavanju: Razmišljanja o tem, kako je nastalo vse, kar nas obdaja, so stara toliko kot naša civilizacija. Prvotne razlage so temeljile na mitologiji, razvoj fizike in uporaba modernejših tehnik opazovanja vesolja (vedno večji in kakovostnejši teleskopi) pa sta v začetku 20. stoletja pripeljali do danes prevladujoče hipoteze, ki jo popularno imenujemo tudi »Veliki pok«. V predavanju boste spoznali, kako smo do te hipoteze prišli po teoretični in empirični poti. Spoznali boste glavne faze v začetnem razvoju vesolja in nakazali, v katero smer bi – po danes prevladujočem mnenju – utegnil iti nadaljnji razvoj vesolja.
O predavatelju: Prof. dr. Igor Žiberna je rojen leta 1962 v Mariboru. Je doktor geografskih znanosti, predstojnik Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in predsednik astronomskega društva Orion iz Maribora. Področje njegovega raziskovalnega dela je fizična geografija, predvsem mikroklima (mestna klima, topoklima), podnebne spremembe, geografski informacijski sistemi in varstvo okolja. Z astronomijo se ljubiteljsko ukvarja od svojih srednješolskih let. Je štirikratni zmagovalec Messerjevega maratona in zmagovalec Messerjevega plus maratona. Na področju astronomije se ukvarja predvsem z opazovanjem objektov globokega neba (deep sky objekti), spektralno analizo zvezd, opazovanjem spremenljivk in proučevanjem problematike svetlobnega onesnaženja.

 

INTERVJU Z DR. TEASEL MUIR-HARMONY

Z dr. Teasel Muir-Harmony, kustosinjo zbirke Apollo v muzeju Smithsonian v Washingtonu, se je pogovarjal Brian J. Street iz ameriškega veleposlaništva v Ljubljani. Njun pogovor je bil osredotočen na program Apollo, ki je v 60. letih 20. stoletja služil kot diplomatsko orodje v odnosu med državami, ter na povezavo med diplomacijo in raziskovanjem vesolja, ki se danes kaže pri mnogih projektih. Beseda je nanesla tudi na pozitivne učinke (mednarodnega) sodelovanja – tak primer sta med drugim pristanek roverja Perseverance na Marsu in program Artemis (Artemida). V zaključku je dr. Teasel Muir-Harmony podala še vpogled v prihodnost in nekaj nasvetov podelila tudi Slovencem pri nadaljnjem raziskovanja vesolja.

 

ŽIVLJENJE HERMANA POTOČNIKA NOORDUNGA SKOZI DEJSTVA

 • Predavatelj: Primož Premzl
 • Datum izvedbe predavanja: 9. 2. 2021

O predavanju: Herman Potočnik Noordung je poznan kot pionir vesoljskih tehnologij in izkazuje velik nacionalni pomen, saj se je uveljavil v svetovnem prostoru na takrat povsem nepoznanem področju. Veliko dejstev se je napačno predstavljalo ali se jih je zaobšlo. V predavanju se bomo zato osredotočili na preverljiva zgodovinska dejstva in preverili resničnost navedb, ki so z odkrivanjem pomena Hermana Potočnika Noordunga zaokrožile v javnosti.
O predavatelju: Primož Premzl je založnik, galerist in neutruden zbiratelj domoznanskega gradiva. Raziskovanje Potočnikovega življenja mu je v določenem obdobju predstavljalo svojevrstno strast. V okviru raziskovanja njegovega življenja je odkril nekaj do takrat neznanih dejstev in jih predstavil v knjigi Herman Potočnik Noordung, življenjepis v besedi in sliki. Knjiga je izšla leta 2013, druga, dopolnjena izdaja pa leta 2014. V 28 letih je izdal 53 knjig, predvsem s področij domoznanstva, kulturne in umetnostne zgodovine ter etnologije. Pred meseci je prejel Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo za posebne dosežke na področju založništva.

 

VELIKA KONJUNKCIJA 2020 (odlomek predavanja)

 • Predavatelj: Prof. dr. Igor Žiberna
 • Datum izvedbe predavanja: 16. 12. 2020
O predavanju: Žal ukrepi za zajezitev koronavirusa niso onemogočali, da bi si lahko veliko konjunkcijo skupaj ogledali v Centru Noordung, vas pa vabimo, da si ogledate odlomek predavanja, ki ga je izvedel prof. dr. Igor Žiberna v organizaciji Astronomskega društva Orion. Nekaj uvodnih besed je namenjenih pojmu konjunkcija, v nadaljevanju je predstavljena velika konjunkcija Saturna in Jupitra, v zaključku pa prisluhnite še nasvetom in izzivom, ki so jih lahko zastavite pri opazovanju pojava.  Za uporabo posnetkov se prof. Žiberni najlepše zahvaljujemo.

 

ŽIVLJENJE K. E. CIOLKOVSKEGA – IN JAZ SEM PRIŽGAL TA OGENJ

 • Predavateljica: Tatjana Tomažin Dakić
 • Datum izvedbe predavanja: 18. 9. 2020

O predavanju in predavateljici: Skozi življenje in delo velikega misleca nas je vodila Tatjana Tomažin Dakić, mag. posl. ved, ki že nekaj let ljubiteljsko raziskuje tematiko ruskega kozmizma, v katerega prištevamo tudi izjemnega Ciolkovskega. Še posebej se osredotoča na osebne lastnosti in splošne življenjske situacije tvorcev kozmizma, njihove napredne ideje v dobrobit človeštva in filozofske poglede. Njena raziskovanja bodo v naslednjem letu dostopna v obliki knjige o ruskem kozmizmu namenjeni splošni javnosti.
Na dogodku smo se dotaknili biografije in avtobiografije po življenjskih obdobjih in krajih delovanja Ciolkovskega, njegovih znanstvenih dosežkov, ruskega kozmizma in del K. E. Ciolkovskega. Za bolj dinamično dogajanje je bilo poskrbljeno z vključitvijo arhivskih video prispevkov, fotografij, grafik, pa tudi aforizmov in pesmi, pisem in odlomkov iz njegovih del (Na luni, Zunaj zemlje, Zgodba za vnuka Aljošo, Posebnosti iz mojega življenja, Kozmična filozofija, Znanstvena etika …). Posebni gost je bil Kuzmin Lev Valentinovič, inženir elektrotehnike, specialist za projektiranje anten za vesoljske naprave, ki je dolga leta delal na področju vesoljske industrije.

Skip to content