Slavnostna akademija

Vabimo vas na Slavnostno akademijo ob 125. obletnici rojstva Hermana Potočnika Noordunga, ki bo 22. decembra 2017 ob 16.00 uri v Kulturno gospodarskem središču evropskih vesoljskih tehnologij (Noordung centru) v Vitanju.

Slavnostna akademija bo potekala v centru, ki je posvečen Hermanu Potočniku Noordungu (1892 – 1929), slovenskemu raketnemu inženirju in pionirju aeronavtike in kozmonavtike. Knjiga, ki jo je napisal v zadnjem obdobju svojega življenja »Problem vožnje po vesolju – raketni motor«, se uvršča med deset najbolj pomembnih strokovnih del na področju raziskav vesolja in vesoljskih tehnologij na svetovni ravni, v obdobju od konca 19 stoletja do začetka druge svetovne vojne.

Knjiga, v kateri opisuje medplanetarno vesoljsko postajo, je nastala približno 30 let preden se je letalska in vesoljska tehnologija razvila do te mere, da jih je bilo mogoče uporabiti za letalske prevoze.

Herman Potočnik Noordung je imel znanje, vizijo in zmožnosti pogleda v prihodnost in se je na tak način umestil med pet največjih imen na področju vesoljskih poletov na svetu. Znanje, vizijo in zmožnost pogleda v prihodnost izkazujejo tudi slovenska podjetja, ki delujejo na področju vesoljskih in drugih visokih tehnologij.

Aktivnosti slovenskih podjetij in njihova mednarodna uspešnost so vidni tako na evropski, kot tudi na svetovni ravni, s sodelovanjem v vesoljskih programih Evropske unije, Rusije, Kitajske in ZDA, ter mednarodnih organizacij (ESA, NASA, CERN, Zvezdnega mesta v Rusiji) pa še dodatno krepijo svojo inovacijsko zmogljivost in prisotnost na ključnih trgih, relevantnih za razvoj vesoljskih tehnologij in s tem dajejo tudi ustrezen vzvod delovanju tehnične pisarne Slovenija v vesolju.

Sodelovanje Slovenije v programih Copernicus in Galileo dodatno poudarja pomen razvoja tehnologij, ki bodo v prihodnosti bistveno vplivale na reševanje izzivov na Zemlji, kot so klimatske spremembe, migracije, kumulacija ogromne količine podatkov (t.i. big data) in njihovo shranjevanje na distanciranih napravah, so eni najpomembnejših izzivov sodobnega časa.

Oblikovanje ustreznega podpornega okolja, kot je krepitev regijskih centrov mednarodnih organizacij, razvoj podpornega okolja v obliki inkubatorjev in pospeševalnikov za vesoljske in z vesoljskimi programi povezane visoke tehnologije, pa je bistvenega pomena za povečanje vidnosti, atraktivnosti tega področja in generiranje futurističnih zamisli in inovativnih idej, kot jih je imel tudi Herman Potočnik Noordung.

Registracija je odprta na spletni strani www.k-sevt.si, Registracija je možna do 20.12.2017 do 12.00 ure. Udeležba je brezplačna.

Mag. NenaDokuzov, v.d. direktorice, Kulturno – gospodarsko središče evropskih vesoljskih tehnologij

 

PROGRAM:

15.30 – 16.00 registracija udeležencev

16.00 – 16.20 Uvodni pozdravni nagovori

 • Mirko Polutnik, Župan občine Vitanje (t.b.n.) –5 min
 • Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika Vlade RS – 5 min
 • častni gost srečanja (t.b.n.) – 10 min

16.20 – 16.35 Sodelovanje v mednarodnih organizacijah na ravni Evrope in regije

 • Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor – Vloga ministrstva pri izvajanju programa Copernicus in možnosti za podjetja – 7 min
 • Martin Mossler, ESA BIC Graz Science Park – 7 min

16.35 – 17.15 Panel

 • Cosylab: Mark Pleško (sodelovanje s CERN) – 10 min
 • Duol: Dušan Olaj (sodelovanje z Rusijo) – 10 min
 • Dewesoft: Jure Knez (sodelovanje z NASA) (t.b.n.) – 10 min
 • ABC Accelerator: Dejan Roljič – 10 min

17.15 – 17.40 Podporno okolje in inovativni projekti

 • Univerzitetni inkubator Primorske: Dorijan Maršič, NASA Space Apps Challenge (7 min)
 • Zmagovalec NASA Space Apps Challenge za leto 2017 – Oliver Glavina (4 min)
 • Noordung Center (4 min)
 • Spacelink: Nik Mohorko (7 min)

17.40 – 18.10

 • Življenje in delo Hermana Potočnika Noordunga skozi zgodovinska dejstva, Primož Premzl (10 min)
 • poseben dogodek ob otvoritvi virtualne spominske sobe Hermana Potočnika Noordunga v stavbi Noordung centra v Vitanju

18.10 – 19.00

 • zaključek dogodka in kratka pogostitev