Igor Žiberna: Nastanek vesolja – VELIKI POK

Vabljeni na predavanje v živo preko spleta, ki bo potekalo v četrtek 25.2.2021 ob 19.00 preko aplikacije MS Teams.

Razmišljanja o tem, kako je nastalo vse, kar nas obdaja, so stara toliko kot naša civilizacija. Prvotne razlage so temeljile na mitologiji, kasneje, predvsem z razvojem fizike in uporabo modernejših tehnik opazovanja vesolja (vedno večji in kakovostnejši teleskopi) so v začetku 20. stoletja pripeljali do danes prevladujoče hipoteze, ki jo popularno imenujemo tudi »Veliki pok«. V predavanju bomo spoznali, kako smo do te hipoteze prišli po teoretični in empirični poti. Spoznali bomo glavne faze v začetnem razvoju vesolja in nakazali, v katero smer bi-po danes prevladujočem mnenju- utegnil iti nadaljnji razvoj vesolja.

Predavanje bo izvajal naš redni gost:

Prof. dr. Igor Žiberna, rojen leta 1962 v Mariboru. Doktor geografskih znanosti, predstojnik Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in predsednik astronomskega društva Orion iz Maribora.

Področje njegovega raziskovalnega dela je fizična geografija, predvsem mikroklima (mestna klima, topoklima), podnebne spremembe, geografski informacijski sistemi in varstvo okolja. Z astronomijo se ljubiteljsko ukvarja od svojih srednješolskih let. Je štirikratni zmagovalec Messerjevega maratona in zmagovalec Messerjevega plus maratona. Na področju astronomije se ukvarja predvsem z opazovanjem objektov globokega neba (deep sky objekti), spektralno analizo zvezd, opazovanjem spremenljivk in proučevanjem problematike svetlobnega onesnaženja.

 

Prijave in dodatne informacije: info@center-noordung.si in 040 300 052.