Opazovanje neba – ‘Oceani’ v Osončju

OPAZOVANJE NEBA – Space night

Igor Žiberna: »Oceani« v Osončju

Za vesoljski začetek šolskih počitnic vabimo na predavanje prof. Igorja Žiberne z naslovom

»Oceani« v Osončju.

Na predavanju bomo predstavili nekaj teles, na katerih se pod trdno ledeno skorjo zelo verjetno pojavljajo vodni oceani, ki bi lahko bili tudi nosilci življenja. Takšni kandidatki sta predvsem luni Evropa in Enkelad. Spoznali bomo tudi telesa, na katerih se pojavljajo površine z jezeri ali morji, ki pa niso vodne, in telesa, ki so pokrita z ledom, ki pa ni iz vode. Na predavanju bomo predstavili možne vire vode v Osončju in zakaj se voda v tekočem agregatnem stanju lahko pojavlja tudi zunaj habitabilne cone. Če smo imeli še pred desetletjem predstave, da se tekočine pojavljajo le na Zemlji, v zelo malih količinah in predvsem v trdnem agregatnem stanju pa na Marsu in Luni, današnja dejstva tovrstne predstave korenito spreminjajo.

(Lunar near side – Image Credit: NASA-GSFC-Arizona State University)

 

Pri opazovanju si bomo Luno približali s teleskopom, na katerega bomo priključili visoko resolucijsko kamero in opazovana področja tudi posneli. Osredotočili se bomo na področje »Alpske doline« in »Morja tišine«. To je 166 kilometrov raztezajoče se območje na Luni, ki so jo izbrali tudi za pristanek prve človeške posadke legendarne misije Apollo 11.

Temne lise na površju Lune so zgodnji opazovalci pogosto zamenjali za morja, ki jih v resnici ni oblikovala voda, ampak so nekoč bila ogromna področja staljene lave iz časov, ko je notranjost Lune še bila tekoča. Luna ima tudi svoje planjave in gorovja, ki so nastala zaradi trkov velikih asteroidov. Po eksplozivnem trčenju so drobci, skale in prah padli nazaj na površje in oblikovali gore, ki se dvignejo tudi nad 3000 metrov visoko.

 

Vsak obiskovalec bo prejel posnetke opazovanih področij, zato s sabo prinesite USB ključke, na katere boste posnetke naložili.

 

V ceni dogodka je vključena tudi pogostitev.

 

CENA:

  • Prijave in plačila do 24. 6.: 18,00 EUR
  • Plačilo po 24. 6.: 20,00 EUR
  • Vitanjčani: predprodaja 10,00 EUR; na dan dogodka 12,00 EUR
  • Za prijavo skupin nad 5 oseb dodatnih 10 % popusta

 

PROGRAM:

19:00 Voden ogled razstav

20:00 Predavanje prof. dr. Igor Žiberna

21:00 Pavza s prigrizkom

21:30 Opazovanje neba

 

IZPOSTAVLJAMO:

Prof. dr. Igor Žiberna, rojen leta 1962 v Mariboru. Doktor geografskih znanosti, predstojnik Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in predsednik Astronomskega društva Orion iz Maribora.

Področje njegovega raziskovalnega dela je fizična geografija, predvsem mikroklima (mestna klima, topoklima), podnebne spremembe, geografski informacijski sistemi in varstvo okolja. Z astronomijo se ljubiteljsko ukvarja od svojih srednješolskih let. Je štirikratni zmagovalec Messerjevega maratona in zmagovalec Messerjevega plus maratona. Na področju astronomije se ukvarja predvsem z opazovanjem objektov globokega neba (deep sky objekti), spektralno analizo zvezd, opazovanjem spremenljivk in proučevanjem problematike svetlobnega onesnaženja.