OPAZOVANJE NEBA: Plinasti orjak – JUPITER

OPAZOVANJE NEBA – Space night

 

Igor Žiberna: Plinasti orjak – JUPITER

 

Vabljeni na OPAZOVANJE NEBA – Space Night katerega bomo izvedli v soboto, 25. 7. 2020 ob 19.00 uri.

 

Rdeča nit tokratnega Opazovanja neba je planet JUPITER. Ta plinski orjak je zunanji, peti planet od Sonca in je največji planet znotraj našega Osončja.

 

V predavanju bomo spoznali Jupitrovo notranjo zgradbo in njegovo atmosfero, v kateri se nahaja veliko zanimivih pojavov, ki so v tesni zvezi z njegovo hitrostjo rotacije okoli svoje osi (12.700 m/s). Nekateri pojavi, kot je Jupitrova rdeča pega vztrajajo že nekaj stoletij in tako nas bo o tem in ostalih pojavih na planetu Jupiter dodatno podučil in predaval prof. Igor Žiberna.

Obiskovalci bomo Jupiter in Saturn v živo opazovali tudi skozi teleskope s strehe Centra Noordung. Prav tako si bomo lahko ustvarili spominske fotografije obeh omenjenih planetov s pomočjo pametnih telefonov ali DSLR fotoaparatov.

 

Vabljeni na »vesoljski« večer v Vitanje!

 

V ceni dogodka je vključen tako voden ogled kot tudi pogostitev.

 

CENA:

  • Prijave in plačila do 22. 7. : 18,00 EUR
  • Plačilo po 22. 7. : 20,00 EUR
  • Vitanjčani: predprodaja 10,00 EUR; na dan dogodka 12,00 EUR
  • Za prijavo skupin nad 5 oseb dodatnih 10 % popusta

 

PROGRAM:

19.00 Voden ogled razstav

20.00 Predavanje g. prof. Igor Žiberna

21.00 Pavza s prigrizkom

21.30 Opazovanje neba

 

IZPOSTAVLJAMO:

Prof. Igor Žiberna, rojen leta 1962 v Mariboru. Doktor geografskih znanosti, predstojnik Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in predsednik astronomskega društva Orion iz Maribora.

Področje njegovega raziskovalnega dela je fizična geografija, predvsem mikroklima (mestna klima, topoklima), podnebne spremembe, geografski informacijski sistemi in varstvo okolja. Z astronomijo se ljubiteljsko ukvarja od svojih srednješolskih let. Je štirikratni zmagovalec Messerjevega maratona in zmagovalec Messerjevega plus maratona. Na področju astronomije se ukvarja predvsem z opazovanjem objektov globokega neba (deep sky objekti), spektralno analizo zvezd, opazovanjem spremenljivk in proučevanjem problematike svetlobnega onesnaženja.

 

Prijave in dodatne informacije na: info@center-noordung.si in 040 300 052.