OPAZOVANJE NEBA (Space night)

V času zimskih počitnic vas vabimo na delavnico – Izdelava in uporaba lastne zvezdne karte – in predavanje na temo Kuiperjev pas in Oortov oblak, ki ju bo izvedel prof. dr. Igor Žiberna.

Na delavnici se bodo obiskovalci naučili, kako narediti lastno zvezdno karto in kako jo uporabljati. S pridobljenim znanjem bodo lahko prepoznali in opazovali naša ozvezdja.

 

 

Predavanje prof. dr. Igor Žiberna – Kuiperjev pas in Oortov oblak

Naše Osončje se ne zaključi s planetom Neptunom, pač pa se onkraj njegove orbite začenja območje, ki do danes ni bilo dobro raziskano. V predavanju bomo predstavili značilnosti Kuiperjevega pasu in Oortovega oblaka. Skupno jima je to, da gravitacijski in siceršnji učinek Sonca slabi, zato je gibanje teles v tem območju manj pravilno in stabilno. Tudi ravnine orbit so manj skladne z ekliptično ravnino. Zaradi manjšega učinka Sonca so telesa v tem območju tudi pričevalci razmer na začetku razvoja Osončja. Prav slednje je eden od pomembnih motivov za bodoča raziskovanja tega območja.

 

 

Prof. Igor Žiberna, rojen leta 1962 v Mariboru, je doktor geografskih znanosti, predstojnik Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in predsednik astronomskega društva Orion iz Maribora.

Image result for prof. igor žiberna

Področje njegovega raziskovalnega dela je fizična geografija, predvsem mikroklima, podnebne spremembe, geografski informacijski sistemi in varstvo okolja. Z astronomijo se ljubiteljsko ukvarja od svojih srednješolskih let. Je štirikratni zmagovalec Messerjevega maratona in zmagovalec Messerjevega plus maratona. Na področju astronomije se ukvarja predvsem z opazovanjem objektov globokega neba (deep sky objekti), spektralno analizo zvezd, opazovanjem spremenljivk in proučevanjem problematike svetlobnega onesnaženja.

 

CENA:

Prijave in plačila do 25. 2. 2020 = 18,00 €

Plačilo po 25. 2. 2020 = 20,00 €

Prebivalci Vitanja imajo v predprodaji znižano ceno in sicer 12,00€, na dan dogodka pa 15,00€.

 

URNIK VEČERA:

16.00 – voden ogled Centra Noordung

16.45–17.00 – pavza

17.00–18.30 – predavanje

18.30–19.00 – pogostitev

19.00–20.00 – izdelava zvezdne karte

20.00–22.00 – opazovanje neba ob uporabi samostojno izdelane zvezdne karte in s pomočjo teleskopov (v primeru slabega vremena opazovanje odpade)

 

POPESTRITE SI POPOLDAN IN SE PRIJAVITE – info@center-noordung.si.

VABLJENI.