Opazovanje vesolja/ SPACE NIGHT – Saturn – 24.8.2019 ob 19.uri

Za zaključek poletnih počitnic vas vabimo, da se udeležite že tretjega letošnjega OPAZOVANJA NEBA – Space night na strehi našega Centra Noordung. Za vas bomo priredili strokovno predavanje profesorja IGORJA ŽIBERNE o planetu Saturn. V predavanju bomo predstavili kratko zgodovino raziskovanja drugega največjega planeta v Osončju. Spoznali bomo njegovo notranjo zgradbo in procese v Saturnovi atmosferi. Posebno pozornost bomo namenili Saturnovim obročem, ki so za razliko od Jupitrovih, Uranovih ali Neptunovih vidni celo z Zemlje. Spregovorili bomo tudi o tem, zakaj ima Saturn obroče in zakaj so tako lepo vidni. Na opazovanju, ki bo sledilo, bomo v primeru jasnega vremena planet in njegove obroče tudi opazovali.

Prijave se zbirajo na: info@center-noordung.si

CENA:
– v predprodaja do 21.8.2019 : 18,00 Eur/osebo
– prodaja po 21.8. in na dan dogodka: 20,00 Eur/osebo

IZPOSTAVLJAMO:
Prof. Igor Žiberna, rojen leta 1962 v Mariboru. Doktor geografskih znanosti, predstojnik Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in predsednik astronomskega društva Orion iz Maribora.
Področje njegovega raziskovalnega dela je fizična geografija, predvsem mikroklima (mestna klima, topoklima), podnebne spremembe, geografski informacijski sistemi in varstvo okolja. Z astronomijo se ljubiteljsko ukvarja od svojih srednješolskih let. Je štirikratni zmagovalec Messerjevega maratona in zmagovalec Messerjevega plus maratona. Na področju astronomije se ukvarja predvsem z opazovanjem objektov globokega neba (deep sky objekti), spektralno analizo zvezd, opazovanjem spremenljivk in proučevanjem problematike svetlobnega onesnaženja.