Potovanje na Mars – predavanje Dr. Kim Binsted

Center Noordung vabi na predavanje z naslovom:
Potovanje na Mars: Tveganja za ljudi pri dolgotrajnem raziskovanju vesolja in kako jih premagati
(The Journey to Mars: The risks of long-duration human space exploration, and how we are overcoming them)
 

V sredo, 16. oktobra 2019 ob 12 uri, v večnamenski dvorani Centra Noordung v Vitanju.


 
Z nami bo predavateljica Dr. Kim Binsted (dolgoletna raziskovalka umetne inteligence in dolgotrajnega bivanja človeka v vesolju)

Dolgotrajno potovanje v vesolju, kot je potovanje na Mars, predstavljajo edinstveno tveganje za človeško telo in um. Dr. Binsted bo predstavila svoja in dognanja drugih raziskovalcev s tega področja, s pomočjo katerih lahko ublažimo tveganja in omogočimo dolgoročno raziskovanje človeka v vesolju. Predstavili se bodo dosežki raziskav programa HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation).


VEČ O DR. KIM BINSTED IN NJENEM RAZISKOVALNEM DELU:

Kim Binsted je diplomirala iz fizike na Univerzi McGill leta 1991, doktorirala pa je iz umetne inteligence na univerzi Edinburg leta 1996. Tema disertacije je bila računalniško modeliranje in generiranje ugank.  Nato je odšla na Japonsko, kjer je opravljala raziskave v Sonyjevem računalniškem laboratoriju za uporabniške vmesnike in nato ustanovila podjetje I-Chara KK, kjer so razvili programske vmesnike za družbena obrežja za mobilne telefone. Leta 2002 se je zaposlila na Oddelku za informacijske in računalniške vede na Univerzi na Havajih, kjer raziskuje umetno inteligenco, vmesnike človek – računalnik ter vpliv dolgotrajnega raziskovanja vesolja na človeka, ki bi potekalo v vesolju. Leta 2015 je prejela magisterij iz planetarne geologije za poskus določitve razmerja devterij – vodik v primitivnem zemeljskem plašču.

Kim je sodelavka na Inštitutu za astrobiologijo UH-NASA, ki se je ustanovil konec leta 2003. V letih 2003 in 2004 je sodelovala v Nasinem Amesovem raziskovalnem centru, kjer je bila aktivna pri razvoju tehnologiji za prepoznavanje glasov pri govoru v laboratoriju za nevroinženiring . Bila je glavna znanstvenica na misiji FMARS 2007, kjer so posnemali analogijo štirimesečnega raziskovanja Marsa na otoku Devon v Kanadski Arktiki. Leta 2009 je preživela študijski dopust kot gostujoča znanstvenica pri Kanadski vesoljski agenciji, kjer je delala na programu planetarnih analogov. Poletja 2016 in 2017 je preživela v Rusiji pod okriljem Fulbrightove nagrade. Zdaj je glavna raziskovalka programa HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation) sofinanciranega s strani NASE, kjer izvajajo simulacije dolgotrajnega raziskovanja vesolja v izoliranem habitatu Mauna Loa. Trenutno deluje kot znanstvena sodelavka AAAS za znanstveno in tehnološko politiko v Senatorskem uradu Bele hiše v Washingtonu.

 

Predavanje bo potekalo  v angleškem jeziku (za prevajanje bo poskrbljeno). Po  predavanju  si  lahko  ogledate aktualne razstave s področja vesolja v Centru Noordung.

Udeležba na predavanju je BREZPLAČNA.

Izvedbo dogodka je omogočilo Veleposlaništvo združenih držav Amerike v Sloveniji.

Prosimo za prijave na: info@center-noordung.si in 040 300 052

VLJUDNO VABLJENI