Spletno predavanje o usposabljanju astronavtov v slovenskih jamah (v organizaciji Društva za raziskovanje jam Ljubljana)

Astronavti pred potjo v vesolje opravijo mnoga usposabljanja, tudi pod zemeljskim površjem. Evropska vesoljska agencija (ESA) izvaja program »Caves« in lani je za urjenje izbrala prav jame v Sloveniji. Jame ponujajo približek razmeram na Mednarodni vesoljski postaji, kar so spoznali tudi astronavti ESE, NASE, ruske, kanadske in japonske vesoljske agencije, ki so se lanskega septembra za slab teden podali v jamo na območju Škocjana. Vabljeni, da v danes, 1. decembra, ob 18. uri prisluhnete spletnemu predavanju o usposabljanju astronavtov v slovenskih jamah, ki ga organizira Društvo za raziskovanje jam Ljubljana – DZRJL. Predaval bo Franci Gabrovšek.

Povezava na spletno predavanje: https://youtu.be/hi02S6g7RwA

Foto: ESA–A. Romeo

 

“Spraviti ekipo na Mednarodno vesoljsko postajo je drago tudi za bogate vesoljske agencije. In če bi se tam skupaj znašli ljudje z različnimi kulturami, pričakovanji, znanjem, navadami in merskimi enotami, bi bil kaos. Zato jih sodelovanja in sobivanja lahko učimo že na Zemlji. Dovolj je, da jih spravimo skupaj nekam, kjer se počutijo izolirane, jim je bivanje malo neprijetno, mogoče vsaj na videz nevarno in opravljajo naloge podobne tistim na postaji. Jame so kot nalašč za to. In lansko leto so za to izbrali jame v Sloveniji. Zakaj in kako je do tega prišlo, kako so potekale priprave in usposabljanje samo ter kdo so bili tečajniki, izveste na predavanju,” so v društvu zapisali v vabilu na predavanje.

Za uvod vabljeni k ogledu videa ESE in astronavtov med urjenjem.