Sprejem in delavnica na temo vesoljskega prava z Rebecco M. Bresnik

V petek, 15. novembra 2019 bo ob 10. uri sprejem gospe Rebecce M. Bresnik (ameriška strokovnjakinja za pravo vesolja), ki bo predstavila stanje na področju vesoljskega prava tem kot so: Pogodba o vesolju, Konvencija o registraciji, Konvencija o odgovornosti, Sporazumu o reševanju, Pogodba o Luni.

 

Pravo vesolja je relativno novo področje prava, ki temlji na mednarodnem pravu. Več o njegovem razvoju in širitvi nam bo povedala trenutno pomožna glavna svetovalka za mednarodne zadeve in glavna pravnica za mednarodno vesoljsko postajo (MVP) ter tudi profesorica prava v vesolju na Univerzi v Hustonu gospa Rebecca M. Bresnik.

 

VEČ O REBECCI M. BRESNIK IN NJENI VLOGI PRI RAZVOJU PRAVA VESOLJA:

Gospa Bresnik je leta 1991 diplomirala na Univerzi Delaware, smer mednarodni odnosi in dodatno še iz azijskih ved. Med študijem je bila v študijskem letu 1989/1990 na mednarodni izmenjavi v Osaki na Japonskem. Magistrirala je leta 1994 iz azijskih ved in japonologije na univerzi v Hustonu. Študij je nadaljevala na Rutgers School of Law, kjer je diplomirala iz prava leta 1999. Leta 1997 se je med študijem ponovno pridružila mednarodni izmenjavi na Japonskem, tokrat v Kyotu. Študij prava je nadaljevala na Univerzi Hustonu, kjer je leta 2007 tudi magistrirala. Leta 2012 je dobila podiplomsko štipendijo pri NASI ter sodelovala pri Space Odyssey Inštitutu.

Pravno kariero je gospa Bresnik začela kot pripravnica na vrhovnem sodišču v New Jerseyu. Nadaljevala je kot pravna svetovalka za ameriško vojno letalstvo v Pentagonu, kjer je sodelovala pri pomembnih primerih po 11. septembru 2001. V Pentagonu je delala tudi kot podsekretarka vojnega letalstva za mednarodne odnose. Leta 2004 se je pridružila podjetjema Northrop Grumman’s Air Combat Systems in Unmanned Air Systems ter uspela doseči dogovor o skupnem podjetju v Nemčiji, ki služi kot glavni državni dobavitelj vozil brez posadke za nemško obrambno ministerstvo in NATO.

Leta 2004 se je Bresnikova pridružila glavnemu nadzornemu odboru pri Johnson Space Center (NASA) in je trenutno pomožna glavna svetovalka za mednarodne zadeve in glavna pravnica za mednarodno vesoljsko postajo (MVP). V tej vlogi sodeluje kot svetovalka pri večmilijonskih pogajanjih za transport posadke in ostalih stroškov povezanih z izstrelitvijo NASINIH astronavtov do MVP, komercializacijo MVP preko oglaševanja, vesoljskega turizma in aktivnosti astronavtov. Predlagala je tudi zakonske in strateške spremembe za doseg teh ciljev, skrbi za pogodbe med MVP partnerji (Evropska vesoljska agencija, Japonska vesoljska agencija, Ruska vesoljska agencija in Kanadska vesoljska agencija) in vodi pogajanja za nadaljevanje projekta, kjer bi NASINA nadaljnja odkrivanja izven nizke orbite, potekala preko Gateway platforme.

 

Udeležba na dogodku je BREZPLAČNA. Izvedbo dogodka je omogočilo Veleposlaništvo združenih držav Amerike v Sloveniji.

Prosimo za prijave na: info@center-noordung.si in 040 300 052

Prevod v slovenski jezik je zagotovljen.