SVETOSAVSKA AKADEMIJA – MIHAJLO PUPIN

Srbska pravoslavna cerkev v Sloveniji in na Hrvaškem posveča letošnjo Svetosavsko akademijo spominu na izumitelja Mihajla Pupina, ki je pomemben tako za Srbe kot tudi za Slovence, a ga v Sloveniji zelo malo poznamo.

Veliki srbski znanstvenik Mihajlo Pupin, ki mu je bil Sveti Sava duhovni zavetnik in navdih vse življenje, je bil ena ključnih oseb, ki so pripomogle, da je pomemben del slovenskega ozemlja z Bledom in Triglavom po 1. svetovni vojni ostal v Sloveniji. K temu je pripomoglo njegovo posredovanje na pariški mirovni konferenci. Za nas je pridobil tudi Koroško, ki smo jo nato s plebiscitom izgubili. Pupin je že od leta 1921 častni občan Bleda, od leta 2015 pa tam stoji tudi njegov spomenik.

Za boljše poznavanje te velike osebnosti in z namenom povezovanja srbske in slovenske kulture in znanosti Zagrebško-ljubljanska metropolija prireja slavnostni večer v Sloveniji. Avdiovizualno doživetje pod režijsko taktirko Svetlane Dramlić in po scenariju Ivane Dimić bo v petek, 31. januarja 2020, v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju. Sodelovanje z vesoljskim Centrom Noordung na praktični ravni pooseblja pomen sodelovanja umetnosti, kulture, znanosti in visokih tehnologij v čezmejnem mednarodnem povezovanju.

Mihajla Pupina bodo predstavili veliki slovenski in srbski igralci Boris Cavazza, Nataša Ninković, Vojin Ćetković in Stefan Kalezić. Prireditev bodo glasbeno obarvali etno skupina Vrelo, Srbski bizantinski zbor Mojsije Petrović in Kragujevški akademski orkester harmonik, zapela pa bo tudi slovenska operna pevka Irena Yebuah Tiran.

 

Častna pokrovitelja slavnostne akademije sta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

 

Prenos prireditve si lahko ogledate v nedeljo, 2. februarja 2020, na srbski nacionalni televiziji (RTS 2 ob 20.00) in na slovenski nacionalni televiziji (TV Slovenija 2 ob 20.50).