V vesolje s podjetjem SkyLabs

V vesolje s podjetjem SkyLabs.
Center Noordung v sodelovanju s podjetjem SkyLabs vabi na otvoritev razstave »V vesolje s podjetjem SkyLabs«, s katero bomo prikazali potencial in priložnosti bodočega raziskovanje vesolja.

Razvoj tehnologij podjetja SkyLabs, si bo v okviru razstave možno ogledati po segmentih. Tako se boste lahko podrobneje seznanili s TRISAT satelitom, ključnimi podsistemi satelitskih platform, umetno inteligenco na krovu ter prototipom samohodnega robota SARA. Razstavljeni bosta tudi maketi satelita TRISAT in samohodnega robota SARA v merilu 1:1.

Razstava bo odprta za obiskovalce že z 23.12.2019, v mesecu januarju pa bomo v okviru razstave izvedli še dodatna strokovna predavanja. Razstava bo na ogled predvidoma do konca januarja 2020.

 

Podjetje SkyLabs je mlado inovativno podjetje, ki je v letu 2016 pričelo s komercializacijo produktov s področja vesoljskih tehnologij. Podjetje je razvilo ključno Evropsko tehnologijo, majhen procesor imenovan PicoSkyFT, ki omogoča cenovno sprejemljivejše načrtovanje elektronskih podsistemov za satelitske platforme naslednje generacije. Gre za procesor s sposobnostjo zanesljivega delovanja v ekstremnih razmerah, kot je vesolje. PicoSkyFT procesor, ovrednoten s strani Evropske vesoljske agencije (ESA), zrcali Evropsko tehnološko neodvisnost in predstavlja osnovo za izdelavo robustnih in visoko zanesljivih sistemov za varnostno kritične aplikacije v različnih gospodarskih panogah kot so: vesoljska, letalska, obrambna, nuklearna industrija, medicina ter avtomobilska industrija.

Danes ima podjetje SkyLabs v portfoliu lastno satelitsko platformo imenovano »NANOsky I«, sestavljeno iz množice elektronskih podsistemov, grajenih okoli PicoSkyFT procesorja. Platforma bo uporabljena na prvem slovenskem nanosatelitu TRISAT. Namen misije TRISAT je, poleg slikanja Zemljinega površja v kratkovalovnem infrardečem spektru, tudi testiranje robustnosti vesoljske elektronike, ki jo izdeluje podjetje SkyLabs. Prav trpežnost in zanesljivost komercialne elektronike, je trenutno največji izziv vesoljske industrije. TRISAT-ova robustna ter zanesljiva zasnova skupaj s stroškovno učinkovitostjo podaja smernice razvoja naslednjih generacij nano-satelitov.

 

Vljudno vabljeni.