Večer Nikole Tesle – PRIJAVE ZAKLJUČENE

ZARADI UKREPOV OB COVID-19 SMO OMEJILI IN ZAKLJUČILI PRIJAVE. 

ZARADI VELIKEGA ZANIMANJA SMO ODPRLI DODATNI TERMIN. PREDAVANJE BOMO PONOVILI V PETEK, 17. JULIJA.

 

VEČER NIKOLE TESLE

TESLOVA DUHOVNOST IN NJEGOVA MORALNA NAČELA V LUČI ETIKE SODOBNE ZNANOSTI

Vabimo vas na brezplačno predavanje in pogovor o življenju in delu Nikole Tesle, genialnega znanstvenika in izumitelja, ki bo v Centru Noordung v Vitanju v petek, 3. 7. 2020 ob 19.00.

Predavanje bo v prvem delu obsegalo splošno predstavitev Nikole Tesle (1856–1943), njegovega življenja z biografskimi zanimivostmi in dela, kjer bomo izpostavili njegove najpomembnejše dosežke ter neuresničene sanje glede izvedbe brezžičnega prenosa energije na velike razdalje.

V drugem delu se bomo osredotočili na Teslovo duhovno in moralno-etično plat, ki je ljudem manj poznana, danes pa se močno odraža v sodobni znanosti in v njenih aktualnih izzivih. Nikolo Teslo namreč velika večina ljudi pozna predvsem kot izumitelja in znanstvenika, medtem ko njegovo duhovno življenje, končni domet mentalnih sposobnosti, odnos do vere, religij ipd. ostajajo za mnoge oviti s tančico misterioznosti.

Predavanje bo izvedel g. Miran Perhavec, ki ga življenje in delo svetovno znanega vizionarja privlačita že od mladosti. Ob večletnem preučevanju in zavzetem raziskovanju je spisal biografsko knjigo o Teslovem življenju v Evropi z dodatkom o njegovi smrti ter usodi znanstveno-izumiteljske zapuščine.

Program:

18.00 – vodeni ogled Centra Noordung (ob doplačilu)

19.00 – predavanje in pogovor s predavateljem

21.00 – druženje s pogledom v nebo

 

Večer z Nikolo Teslo, kot nam ga bo predstavil g. Perhavec, bo razgrnil znane, marsikomu pa tudi nekatere manj znane in nove informacije o Teslovem življenju in delu, zato vsekakor pričakujemo zelo zanimivo predavanje. V razgovoru po koncu le-tega boste lahko zastavili vprašanja na temo, ki vas v zvezi s Teslo najbolj zanimajo. Med temi se vse pogosteje pojavljalo takšna, ki izvirajo iz raznih teorij zarote, zmotnih prepričanj, pa tudi nekaterih mitov, ki dandanes krožijo v javnosti in med vsemi tistimi, ki jih življenje in delo neutrudnega ter neprekosljivega genija bolj ali manj zanimata.

 

Miran Perhavec (1966) je po poklicu elektrotehnik energetik, diplomirani ekonomist in nekdanji absolvent Univerze v Mariboru – Fakultete za elektrotehniko. Dolgoletni aktivni košarkar, po duši okoljevarstvenik, si že desetletja želi intenzivnejšega uvajanja alternativnih, čistih virov energije. Z Nikolo Teslo je povezan že od rane mladosti, ko je poslušal družinske zgodbe o svojem pradedu, ki je prevažal mladega Teslo na poti iz Gospića v Karlovec v času srednješolskega izobraževanja. Teslovo delo in življenje sta ga kasneje pritegnila tudi zaradi študija, poglobljeno pa ju je pričel raziskovati pred več kot desetimi leti. Pod okriljem ljubljanske založbe Sanje bo še letos izšla njegova prva knjiga z naslovom Nikola Tesla, Potovanja. Zelo obsežna biografija je plod petletnega intenzivnega in prizadevnega raziskovanja Teslovega življenja v Evropi ter vzporednega pisanja. Danes sodeluje z mnogimi Teslovimi društvi, Teslovimi privrženci in teslologi doma in po svetu, kakor tudi s Teslovim beograjskim muzejem. Na svojih predavanjih z iskrenim navdušenjem promovira Teslov lik in delo. Sodeloval je pri vsebinski pripravi razstav o Tesli v Sloveniji, bil večkrat gost v intervjujih na slovenskih in srbskih radijskih postajah, eden njegovih pomembnejših ciljev pa je tudi realizacija projekta Nikola Tesla v Mariboru, katerega idejno zasnovo je že leta 2013 predstavil v mestnem Zavodu za turizem.

 

Z veseljem sporočamo tudi, da gostimo razstavo Evropskega kulturnega in tehnološkega centra Maribor ‘Po stopinjah Nikole Tesle v Mariboru’, ki bo na voljo za ogled do 31.8.2020. Razstavo je pripravila projektna skupina: Miran Perhavc, Dijana Božič, Simon Benc, Vito Vlašić, Doroteja Žibert, Dragica Marinič in Zdenka Kresnik. Tehnična podpora: Zmago Ciringer, Andrej Trobentar in Jože Marinič.