Življenje Hermana Potočnika Noordunga skozi dejstva – spletno predavanje

Prisluhnite predstavitvi življenjske poti in dela Hermana Potočnika Noordunga. Predstavitev bo izvedel Primož Premzl, ki mu je raziskovanje Potočnikovega življenja v določenem obdobju predstavljalo svojevrstno strast. V okviru raziskovanja njegovega življenja je odkril nekaj do takrat neznanih dejstev in jih predstavil v knjigi Herman Potočnik Noordung, življenjepis v besedi in sliki. Knjiga je izšla leta 2013, druga, dopolnjena izdaja pa leta 2014.

Herman Potočnik Noordung je poznan kot pionir vesoljskih tehnologij in izkazuje velik nacionalni pomen, saj se je uveljavil v svetovnem prostoru na takrat povsem nepoznanem področju. Veliko dejstev se je napačno predstavljalo ali se jih je zaobšlo. V predavanju se bomo zato osredotočili na preverljiva zgodovinska dejstva in preverili resničnost navedb, ki so z odkrivanjem pomena Hermana Potočnika Noordunga zaokrožile v javnosti.

Spletno predavanje bo potekalo preko aplikacije MS Teams v torek, 9. 2. 2021, ob 18. uri. Prijave sprejemamo na info@center-noordung.si ali 040 300 052. Po prijavi boste dobili tudi navodila za vključitev na predavanje.

 

O PREDAVATELJU:

Foto: Umetniški kabinet Primož Premzl

Mariborčan Primož Premzl, založnik, galerist in zbiratelj, se je po končani osnovni vpisal na srednjo elektrotehniško šolo, študij pa je nadaljeval na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer fizika. Poučevanje fizike je kmalu zmenjal za svet umetnosti. Že kot otrok je zbiral različne predmete, kasneje pa se je navdušil nad zbiranjem starih razglednic. Te je razstavil v tedaj edini prodajni galeriji v mestu, Galeriji ARS, in se tam tudi zaposlil.

Leta 1992 je njegovo bogato zbirko razglednic in starih grafik opazil akademski slikar Franc Mesarič, ki je takrat delal v Pomurski založbi. Primož Premzl je dobil ponudbo za sodelovanje, pustil službo v galeriji in se popolnoma posvetil projektu Pozdrav iz Maribora. V času nastajanja knjige se je priučil založniške dejavnosti. Knjiga je bila dobro sprejeta in to ga je spodbudilo k ustanovitvi lastnega založniškega in galerijskega podjetja.

Iz začetnega prostora v mariborskem gradu se je Umetniški kabinet Primož Premzl leta 2006 preselil na Slovensko ulico 8. V 28 letih je izdal 53 del predvsem s področij domoznanstva, kulturne in umetnostne zgodovine ter etnologije. Pod okriljem njegove založbe je med drugim izšla prva umetnostno zgodovinska monografija Maribora z naslovom Maribor – po poteh stare umetnosti, knjiga o Josipu Hutterju in umetnostnozgodovinski vodnik po Mariboru.

Za potrebe Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 je izdelal in izdal Vodnik po Mariboru ter katalog razstave Nemci in Maribor, v času EPK največ pozornosti pritegnil s projektom Moj sosed, Vilijem, posvečen viceadmiralu Wilhelmu von Tegetthoffu. Poleg njega je pozornost namenil še drugim posameznikom, ki so povezani z Mariborom, na primer generalu Rudolfu Maistru in Hermanu Potočniku Noordungu, katerega grob je bil po njegovi zaslugi odkrit na Dunaju.

V Umetniškem kabinetu Primož Premzl je živa tudi galerijska dejavnost. Velja za poznavalca likovne umetnosti, v njegovi prodajni ponudbi so likovna dela domačih in tujih avtorjev. Kabinet dopolnjuje bogata knjižnica na temo likovne umetnosti. Prav tako obsežna je njegova zbirka starih zemljevidov s področja Štajerske od 16. do konca 19. stoletja, ki so del njegove domoznanske zbirke. V njej najdemo še vedutne grafike, stare načrte, fotografije, risbe, razglednice in razne druge predmete, povezane z Mariborom in okolico. Zbirka, ki je dostopna javnosti, velja za dragocen vir pri raziskovanju mestne zgodovine.

Za svoje delo je prejel Glazerjevo listino (2002 in 2012), ki jo za posebne dosežke na področju kulture podeljuje Mestna občina Maribor, leta 2020 pa Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo za posebne zasluge na področju založništva.