NAPOVEDUJEMO – Ciklus predavanj projekta Potovanje v vesolje zavesti

V Centru vesoljskih tehnologij Noordung izvajamo projekt Potovanje v vesolje zavesti, ki je bil lani uspešno izbran na razpisu Centra za kreativnosti CZK, Ministrstva za kulturo. Projekt se odvija pod okriljem Rosa produkcije in pod umetniškim vodstvom arhitekta in avdiovizualnega umetnika Raja Per Tota. Zamislili smo si interdisciplinarno multimedijsko instalacijo in izobraževalni dogodek, kjer obiskovalci z možganskimi senzorji, pritrjenimi na glavi, spremljajo zgodbo o sfingi, ki kot varuhinja znanja raziskuje jedro svoje biti na poletu skozi prostranstvo sanj. Algoritem signalov možganskih odzivov izrisuje ob potovanju neponovljiv možganski zemljevid, ki bo na voljo vsakemu obiskovalcu v digitalni obliki.

Naš koncept raziskovanja zavesti temelji na tezi, da so možgani ustvarjalni zaznavni organizem oziroma izpopolnjen sistem sprejemanja in oddajanja signalov psihofizičnih stanj v telesu in izven njega, katerega cilj je udejanjanje utelešene misli in njeno prilagajanje spreminjajoči se resnici specifičnega poslanstva. Odčitavanje, razumevanje in implementacija teh spoznanj so odraz milijonov let genetske evolucije inteligence, ki je sposobna sprejemati odločitve v dobrobit krogotoka živosti in v prid sožitja med posameznikom in njegovim bivalnim okoljem. Odgovornost do samega sebe in umeščanje svoje unikatne identitete v prostor zahtevata visoko stopnjo zaupanja lastni sposobnosti prilagoditve izzivom in zmožnosti bivanja in ustvarjanja v stanju konstantne konstruktivne nepopolnosti, hipotetičnega ideala, kjer je vsak vrh limita proti neskončnosti ali prevoj v novo obliko udejanjenosti. V svojem bistvu je ta kontinuum živosti pomirjujoč, še posebno, če se podajamo živet v prostor breztežnosti, kjer je vesolje lahko prijazno ali neprijazno, kjer se prostor širi ali krči ali mogoče diha v časovnih enotah pulza, ki ga iz naše percepcijske perspektive še nismo sposobni dokončno zaobjeti. Preostane nam le, da ljubimo živo, nenehno in celovito.

 

Da bi osvetlili sorodna znanja o raziskovanju zavesti in tako še dodatno podprli in osmislili naš projekt, ki pluje med znanostjo in umetnostjo, smo pripravili sklop predavanj. K sodelovanju smo povabili strokovnjake, ki bodo širši publiki predstavili uporabo novomedijskih tehnologij in raziskav o kognitivnih vsebinah v znanosti, tehniki in umetnosti.

Najprej (30.3.2021) nam bo svoj pogled na raziskovanje zavesti in na kompleksen odnos med kognitivno znanostjo, tehnologijo in živim izkustvom predstavil dr. Urban Kordeš, fizik in filozof, profesor kognitivnih znanosti in prvoosebnega raziskovanja v Centru za kognitivno znanost pri Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.

 

Nato (8.4.2021) bo svoje izkušnje s področja povezovanja tehnoloških znanj, industrije, znanstvenih dognanj o umetnosti in humanizaciji tehnologij delila z nami dr. Maša Jazbec, vsestranska intermedijska umetnica in gostujoča profesorica na oddelku Interface Culture na Univerzi v Linzu. V pogovoru se ji bo pridružil tudi dr. Uroš Ocepek, s katerim soustvarja v RUKu.

 

Nazadnje (22.4.2021) bo o našem projektu, o raziskovanju prostorske problematike zavesti bivanja v breztežnosti, sprejetju mutacije lastne biti in raziskovanju izraznosti kot orodju prilagoditve novemu okolju govoril njegov idejni vodja Raj Per Tot, predavatelj zgodovine umetnosti in vizualnih komunikacij, prostorski umetnik, glasbenik in performer.

Različne vidike implementacije VR tehnologij in grafične obdelave senzorskih naprav v avdiovizualnih projektih nam bo razjasnil sodelavec pri Potovanju v vesolje zavesti Antonio Giacomin, video-oblikovalec, filmski raziskovalec, kreativni tehnolog in XR razvijalec, doma iz Trsta.

 

 

Moderator sklopa predavanj bo arhitekt Raj Per Tot (IND – Intimate Notions’ Dream)

 

Prijave: info@center-noordung.si, predavanja bodo potekala preko platforme Zoom

 

Partnerji projekta:

 

Projekt je podprt s strani Ministrstva za Kulturo in je pridobil sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.