Rebecca Bresnik predstavila program Artemis – Nazaj na Luno – in z njim povezan sporazum

Center Noordung je v petek, 22. aprila, obiskala Rebecca Bresnik, glavna zastopnica NASE za pravna vprašanja, povezana z Mednarodno vesoljsko postajo. Bresnikova, ki Vitanje nazadnje obiskala leta 2019, je polni dvorani predstavila program Artemis, s katerim se NASA v sodelovanju s komercialnimi in mednarodnimi partnerji, vključno z Evropsko vesoljsko agencijo, vrača na Luno.

Obiskovalcem, med katerimi so bili srednješolci in predstavniki slovenskih podjetij, je Bresnikova  pojasnila, da je že v tem letu proti Luni načrtovan prvi polet rakete SLS brez posadke, od uspeha tega poleta pa je odvisno, kdaj bo na Luno poletela tudi raketa s človeško posadko. Hkrati je Bresnikova predstavila tudi t. i. Gateway, pomemben sestavni del programa Artemis, ki bo služil kot večnamenska postojanka v Lunini orbiti.

Ker so s ponovnim pristankom in raziskovanjem Lune povezana tudi pravna vprašanja, je Bresnikova večino svojega predavanja namenila obrazložitvi sporazuma Artemis, t. i. Artemis Accords, ki opisuje skupno vizijo načel, ki temeljijo na Pogodbi o vesolju (Outer Space Treaty) iz leta 1967. Izpostavila je, da je namen sporazuma bolje razložiti osnovna principa v miroljubne namene (for peaceful purposes) in za vse človeštvo (for all mankind). Med drugim sporazum določa pomoč astronavtom v nujnih primerih, ki se ne nanaša zgolj na pomoč astronavtom po pristanku na Zemlji, temveč tudi v vesolju, registracijo vesoljskih objektov ter javno objavljanje znanstvenih podatkov, s čimer bi zagotovili, da bi koristi od raziskovanja v programu Artemis imeli prav vsi Zemljani. Po uradnem predavanju je sledila odprta debata o pravnih vprašanjih, povezanih s programom Artemis in nadaljnjim raziskovanjem vesolja, v katera se čedalje bolj vključujejo tudi komercialna podjetja.

Ob zaključku je zaposlene v Centru Noordung prijetno presenetila in v izposojo predala delovno astronavtsko obleko Randyja Bresnika, ameriškega astronavta slovenskih korenin. »Obleka za naš Center predstavlja veliko dodano vrednost, saj želimo obiskovalcem ponuditi pravo doživetje vesolja ter jim čim bolj približati in prikazati življenja in delo astronavtov – naj bo to trening na Zemlji ali raziskovanje v orbiti na Mednarodni vesoljski postaji. Rebecci in Randyju Bresniku se najlepše zahvaljujemo za obleko in vabimo vse, da si našo novo pridobitev ogledate tudi v živo.« Obleko si že lahko ogledate v sklopu razstave V obzorjih kozmosa.