Tehnologije prihodnosti delujejo v dobrobit družbe

V četrtek, 11. 6., smo v Centru Noordung v Vitanju s pomočjo dveh posebnih gostov, g. Janeza Križana (A1) in g. Jerneja Pintarja (TP LJ), ugotovili, da ni potrebno, da nas je strah novih tehnologij. Morda je strah upravičen le, ko govorimo o posameznikih, ki s to tehnologijo upravljajo. Izvedeli smo kaj je 5G in kje se ga uporablja, da še nekaj časa ne bo implementiran v Sloveniji, saj je infrastruktura zelo draga, investirala pa ne bodo telekomunikacijska podjetja ali država, ampak verjetno logistična in druga podjetja, ki so največji uporabniki te tehnologije.

Prav tako se nam je predstavil humanoidni robot Nao, ki nam je pokazal nekaj trikov, njegov skrbnik, Matic Holobar, pa nam je razložil nekaj  o zgodovine razvoja robotov in zagotovil, da še nekaj časa le-ti ne bodo postali terminatorji, ampak bodo izvajali naloge, za katere jih bomo sprogramirali.

Jernej Pintar nam je predstavil umetno inteligenco in nas nekoliko pomiril glede možnosti splošne uporabe le-te. Vseeno pa je to morda področje, ki je še vedno najbolj povezano s strahovi, saj se naj bi bila sposobna učiti sama, nadgrajevati znanje sama. Kljub temu pa ostaja dejstvo, da je osnovni program napisal posameznik in zato je umetna inteligenca še vedno popolnoma naslonjena na podatke in razum – čustva in izkušnje pa ostajajo domena človeka.
Dr. Pintar nas je zapustil z mislijo, da ‘Pustimo robotom, da so roboti. Še bolj pa pustimo ljudem, da smo ljudje.’

 

Povezava do posnetka:

https://www.youtube.com/watch?v=8Pp_C409rz8