ŠOLSKO LETO 2019/ 2020

V okviru šolskih izobraževalnih programov Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga smo v začetku leta 2019 v celoti prenovili razstave in vsebino. Prav tako smo dodali atraktivno novost v obliki interaktivne aplikacije Vesolje 360, kjer lahko učenci preko zanimivih animacij in multimedijske tehnologije spoznavajo vesolje.

Na voljo so tudi drugi tematski programi oziroma delavnice, ki spodbujajo razmišljanje in aktivno sodelovanje učencev. Metode dela temeljijo na neformalnem učenju, vsebine posameznih programov pa izhajajo iz tematskega polja trenutnega razstavnega programa.

Vsi tematski programi za šole so sestavljeni iz dveh sklopov in sicer izvedbo delavnice in vodenega ogleda razstav. Pri izvedbi se učenci razdelijo v skupine.

Ponudba za šole vključuje naslednje različne sklope

1. Tematski šolski programi (delavnice) / 120 minut

NOVOST - Vesolje 360

Aktivnost 1

Voden ogled po aktualnih razstavah

Aktivnost 2

V edinstveni interaktivni sobi učenci spoznavajo osnovne značilnosti planetov našega osončja, pojave v vesolju (sončni mrk, lunin mrk) ter tudi nekatere vesoljske misije (sondi VOYAGER, Hubblov teleskop). Učence dodatno vzpodbudimo z neposredno vključenostjo poteka delavnice, saj lahko tudi sami izbirajo teme in le – te   spoznavajo s pomočjo privlačnih animacij in testov. Delavnica je primerna za osnovne in srednje šole.

Akcija - reakcija

Aktivnost 1

Voden ogled po aktualnih razstavah.

Aktivnost 2

Učenci postanejo raziskovalci oz. graditelji in se na ustvarjalen, domiseln in interaktiven način seznanijo z delovanjem rakete. Po predstavitvi zgodovine raketnih tehnologij se učenci postavijo v vlogo inženirjev in v skupinah izdelajo svojo »vesoljsko vozilo«. S svojimi idejami in s pomočjo strokovnega osebja izdelajo »vesoljsko vozilo« na zračni pogon. Na koncu sledi še »Bitka za Mars«, v kateri se izkaže, kdo je bil najboljši inženir.

Delavnica je primerna za učence od 6 – 9. razreda osnovne šole.

Biosfera

Aktivnost 1

Voden ogled po aktualnih razstavah. Poudarek je na razstavi Hermana Potočnika Noordunga in predvsem njegove ideje bivanja v vesolju in arhitekture BIVALNEGA KOLESA.

Aktivnost  2

Učenci se na začetku skozi kratko predstavitev spoznajo s pojmom BIOSFERA. Nadalje v ustvarjalnem delu po skupinah raziskujejo in idejno sooblikujejo nove možnosti naselitve ljudi v človeku neprijaznih razmerah. Načrtujejo BISFERO 2. Delavnica je primerna za učence 9. razredov osnovnih šol in dijake srednjih šol.

2. Voden ogled

Voden ogled / 45 minut

Ponudba vsebuje prilagojen voden ogled aktualnih razstav za  različne šolske skupine primerne njihovi starosti in znanju.

Voden ogled + ogled filma o Mednarodni vesoljski postaji / 90 minut

Ponudba vsebuje prilagojen ogled aktualnih razstav za različne šolske skupine primerne njihovi starosti in znanju ter ogled 30 minutnega filma o Mednarodni vesoljski postaji in življenja na njej.

Aktualne razstave

Temeljna razstava, posvečena pionirju vesoljskih znanosti Hermanu Potočniku Noordungu. Z obiskom te razstave otroci spoznajo  zgodbo in življenjsko pot slovenskega pionirja vesoljskih znanosti, ki je s svojo knjigo PROBLEM VOŽNJE PO VESOLJU – RAKETNI MOTOR in s svojim vizionarskim gledanjem ter razmišljanjem pustil velik pečat na področju razvoja vesoljskih tehnologij.

VEČ +

Razstava temelji na prikazu nekaterih izdelkov in projektov, s katerimi slovenska podjetja in raziskovalne inštitucije prodirajo v vesolje.

VEČ +

Razstava govori o sodobnem načinu in rezultatih opazovanja Zemlje s konstalacijami sistemov satelitov. Razstava temelji na evropskem programu Kopernik oziroma angleško Copernicus. Otroci spoznajo sodobno oblikovano razstavo v treh sklopih, ki predstavijo načine opazovanja in uporabnost aplikacij za boljše življenje na našem planetu.

VEČ +

Postavitev s projekcijo 6-minutnega filma otrokom približa in predstavi življenje na Mednarodni vesoljski postaji. V tem sklopu razstave spoznajo tudi primerke hrane v vesolju, ki so jih podarili pravi astronavti.

+

Razstava je posvečena Zemljinemu edinemu naravnemu satelitu – LUNI. Didaktična razstava, ki otrokom  razširi znanje vse od nastanka Lune in njenih osnovnih podatkov, do razlage o morjih in kraterjih.

VEČ +

3. Skupni paketi za osnovne in srednje šole

Med podzemljem in vesoljem

Center Noordung (120 min) + Muzej premogovništva Velenje (90 min);
Skupni paket vključuje voden ogled Muzeja premogovništva v Velenju in tematski program v Centru Noordung, ki obsega voden ogled aktualnih razstav in delavnico Biosfera.

Center Noordung & Žička kartuzija

Paket zajema voden ogled Centra Noordung (45 min) in voden ogled Žičke kartuzije (90 min).

Na voljo imamo tudi nekaj tematskih sklopov, ki jih ponujamo v sodelovanju z drugimi ponudniki. Skupni paketi vsebujejo oglede dveh lokacij in njihovega programa oziroma ponudbe po prilagojeni ceni za osnovne in srednje šole.

Po dogovoru so mogoče tudi prilagoditve programov.

POMEMBNO OBVESTILO

Spoštovani,

zaradi trenutnih ukrepov, ki dovoljujejo zbiranje do 10 oseb, je za voden ogled potrebna predhodna najava. Za povpraševanje in rezervacijo termina nam pišite na info@center-noordung.si ali nas pokličite na 040 300 052.

Ob vašem obisku vas prosimo za upoštevanje higienskih ukrepov, prav tako pa bomo tudi v centru poskrbeli, da bo vaš obisk varen in prijeten.

Vsakega obiska bomo izjemno veseli.

__________________________________________________

 

URNIK

  • Ponedeljek–četrtek: 9.00–16.00 – možni samostojni ogledi za posameznike in vodeni ogledi za napovedane skupine
  • Petek: 9.00–17.00
  • Sobota: 10.00–18.00
  • Nedelja: 10.00–18.00

 

URNIK VODENIH OGLEDOV (v slovenskem jeziku)

  • Ponedeljek–četrtek: 11.00 in 14.00
  • Petek: 10.00, 12.00 in 14.00
  • Sobota, nedelja: 10.00, 12.00, 14.00 in 16.00
  •  Vodeni ogledni v nemškem in angleškem jeziku so možni ob prehodnem dogovoru.

Po predhodnem dogovoru omogočamo za skupine oglede tudi izven rednega delovnega časa.

Ostali termini
VR vsebine

Cenik
ogledov

VODENI OGLED/50 minut
SAMOSTOJNI OGLED/30-50 minut
SKUPNI PAKETI
TEMATSKI ŠOLSKI PROGRAMI

Pokličite in rezervirajte
voden ogled

+386 40 300 052

E-rezervacije za obisk Centra Noordung

Osnovni podatki: