VSEBINE

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2021 – ZAKLJUČNI DOGODEK V VITANJU

Evropski teden mobilnosti in spremljevalne aktivnosti so se zaključile z dogodkom 22. 10. 2021 v Centru Noordung, kjer sta predavala dva strokovnjaka s področja trajnostne mobilnosti:

– Doc. dr. Uroš Kramar (Fakulteta za logistiko, UM) je predstavil oblikovanje modela in pristopa k celovitejšemu planiranju urbanega mobilnostnega sistema. Pri planiranju urbanega mobilnostnega sistema se srečujemo z izzivi, kako nasprotujoče, včasih konfliktne cilje in želje objektivno vključimo v mobilnostne plan. Predstavljen je bil nov pristop k celovitejšemu planiranju urbanega mobilnostnega sistema.

– Janez Križan (direktor razvoja in inovacij pri AMZS) je predstavil najnovejšo inovativno aplikacijo NOMO – brezplačno intuitivno in uporabniku prijazno storitev, ki omogoča preprosto in učinkovito zagotavljanje dnevnih potreb po mobilnosti posameznika in hkrati prihranek denarja, časa in zmanjšanje ogljičnega odtisa.

PREGLED LETA 2020 V CENTRU NOORDUNG

December je čas refleksije. V Centru Noordung smo se ozrli na preteklo leto, ko nas je kljub epidemiji obiskalo več kot 10.000 obiskovalcev, ko smo organizirali mnoga predavanja, izobraževanja, šolske delavnice, ko smo skozi teleskope opazovali nočno nebo … In ko smo na ogled postavili delček vesolja, delček Lune … Hvala za obisk in se vidimo v letu 2021!

 • Foto/video: arhiv Centra Noordung, Luka Dakskobler, Igor Rosina
 • Glasba: www.bensound.com

 

POTOVANJE V VESOLJE ZAVESTI

Potovanje v vesolje zavesti je multimedijska interaktivna umetniška instalacija in izobraževalni dogodek, kjer obiskovalci z možganskimi senzorji, pritrjenimi na čelu, spremljajo zgodbo o sfingi, ki kot varuhinja znanja raziskuje jedro svoje biti na poletu skozi prostranstvo sanj.

 • Nosilec projekta: Svetlana Dramlić – Rosa Production
 • Kreativni umetniški vodja: Raj Per Tot
 • Vizualizacija senzorskih impulzov: Antonio Giacomini
 • Mentor: dr. Dominik Kobold, direktor – Center Noordung
 • Projektna koordinacija: Tanja Tamše – Center Noordung

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

OTVORITEV RAZSTAVE KAMEN Z LUNE – 2. september 2020

Center Noordung je ob pomoči ameriškega veleposlaništva v Ljubljani in NASE doletela čast, da na ogled postavi enega izmed najdragocenejših eksponatov, ki je kadarkoli prišel v Slovenijo – kamen s površja Lune. Vzorci, preneseni iz Lune, imajo nedoločljivo vrednost in so pomagali odgovoriti na mnogo vprašanj o njenem nastanku in sestavi. Nekaj vzorcev je NASA namenila tudi promociji dognanj in pomembnosti raziskovanja vesolja za vse človeštvo in jih lahko vidimo v izbranih muzejih po svetu. Razstavo so nam pomagali otvoriti veleposlanica Združenih držav Amerike, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo in župan občine Vitanje.

 • Produkcija: Rosa produkcija
 • Montaža: Svetlana Dramlić
 • Kamera: Robert Kranvogel

 

NOVA RAZSTAVA – KAMEN Z LUNE – avgust 2020

Naš edini naravni satelit vzbuja radovednost že skozi celotno človeško zgodovino. V projekt raziskovanja Lune je bilo vloženih izredno veliko naporov. Polet človeške posadke na Luno in varno nazaj na Zemljo je v 60. letih prejšnjega stoletja postavil temelje sodobnemu raziskovanju vesolja in premaknil tehnološke meje izvedljivega. Te meje se v nadaljnjih 50 letih od prvega pristanka Apolla 11 niso bistveno spremenile. Vzorci, preneseni iz Lune, imajo nedoločljivo vrednost in so pomagali odgovoriti na mnogo vprašanj o njenem nastanku in sestavi.

 • Produkcija: Rosa produkcija
 • Montaža: Svetlana Dramlić

Daljša verzija


Krajša verzija

 

PRIHOD KAMNA Z LUNE – 17. avgust 2020

Oglejte si prihod in postavitev kamna z Lune na razstavo v Center Noordung. Na ogled je vzorec iz bazalta, ki ga je na misiji Apollo 17 zbral astronavt in geolog Harrison »Jack« Schmitt. Kamen ima maso 120 g in je del 8,1 kg težke kamnine, ki je bila v okviru misije prinesena na Zemljo.

 

KORONA PO KORONI – ciklus razstav

Umetniki v času korone s svojim pogledom in ustvarjanjem komentirajo trenutna dogajanja veliko bolj subtilno in predvsem družbeno angažirano. Zato je prav, da njihova dela, njihov pogled prezentiramo in tako omogočimo družbeni diskurz.
Prva razstavljavka, Mojca Senegačnik, angažirana likovna umetnica, akademska slikarka, ki je leta 1994 prejela študentsko Prešernovo nagrado, leta 1995 pa zaključila študij na ALU z diplomo pri prof. Emeriku Bernardu in prof. dr. Tomažu Brejcu. Med letoma 1996 in 2006 je imela status samostojne ustvarjalke na področju kulture. Družbeno kritična kulturna delavka, z vsestranskim opusom ter angažiranim pogledom.
Kurator: Artoteka.si


Intervju z Mojco Senegačnik

 

CENTER NOORDUNG SKOZI OBJEKTIV KAMERE

Dobrodošli v Center Noordung, dobrodošli v Vitanje! Spoznajte vizionarje vožnje po vesolju, raziskujte vesoljske tehnologije in se potopite v zgodbo kulturalizacije vesolja.

 • Kamera: Izidor Fijavž, Vid Kramberger, Nik Hrovat
 • Montaža: Nik Hrovat
 • Glasba: https://www.bensound.com
 • Video Zemlje: https://pixabay.com/

 

 • Kamera: Simon Božič, Timotej Pirš, Demian Florian Weisheit, Jurij Šuhel
 • Montaža: Simon Božič

 

 • Kamera: Simon Božič, Timotej Pirš, Demian Florian Weisheit, Jurij Šuhel
 • Montaža: Nina Oman

 

 • Kamera: Izidor Fijavž
 • Foto: NASA
 • Montaža: Nika Teraž

 

VESOLJE 360

Skrbno zasnovan koncept predstavljanja vesolja, ki se približuje virtualni resničnosti brez uporabe posebnih očal. Edinstvena interaktivna soba s projekcijami omogoča interaktivno spoznavanje vesolja in različnih področij, kot so planeti našega Osončja, pojavi v vesolju (sončni mrk, lunin mrk) ter tudi misije kot je Voyager, Hubblov teleskop. Vse to in še več spoznate preko animacije, ki se vrti v 360° prostoru in daje poseben občutek virtualne resničnosti. Soba je namenjena tako individualnim obiskovalcem kot skupinam ter tudi izobraževalni dejavnosti za osnovne in srednje šole. Izkušnjo lahko naenkrat opazuje tudi do 20 oseb.
Projekt so omogočili MGRT, MJU, MIZŠ, Center RS za poklicno izobraževanje, Digitalna Slovenija, Zavod RS za šolstvo in Center Noordung.

 

OGLED CENTRA NOORDUNG S 360 STOPINJSKO KAMERO

Center Noordung in vsebine smo posneli s 360 stopinjsko kamero ter vam s tem omogočili krajši virtualni obisk stavbe in razstav.

 

CENTER NOORDUNG – promo video

Vstopite v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega. Spoznajte vizionarje vožnje po vesolju, raziskujte vesoljske tehnologije in se potopite v zgodbo kulturalizacije vesolja. Ogledate si lahko šest stalnih razstav in preizkusite interaktivne vsebine – simulator letenja in sprehod po vesolju. Vabljeni na obisk v vesolje.

Skip to content