IZJAVA

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga omogoča dostopnost spletišča www.center-noordung.si v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (Uradni list RS, št. 30/18).

Za zagotavljanje zakonskih zahtev glede dostopnosti so bile omogočene nekatere prilagoditve, kot so:

 • povečevanje besedila,
 • upravljanje s sivinami,
 • ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem) in spreminjanje kontrasta ter ozadja,
 • podčrtane vsebine,
 • berljiva pisava
 • spletne strani ne vsebujejo utripajočih vsebin in so varne za uporabo za vse skupine uporabnikov, ki bi jim bliskovite spremembe in utripajoči elementi lahko povzročili reakcije ali napade,
 • omogočeno je opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
 • spletišče deluje predvidljivo.

 

STOPNJA SKLADNOSTI

Spletišče www.center-noordung.si je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

 

NEDOSTOPNA VSEBINA

Dostopnost spletišča www.center-noordung.si redno spremljamo in izboljšujemo. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Zaradi nesorazmernega bremena so na spletišču tudi vsebine, ki ne izpolnjujejo vseh zahtev dostopnosti skladno z ZDSMA:

 • Starejši videoposnetki niso opremljeni s podnapisi (dopustna izjema po 3. členu ZDSMA).
 • Skenirani dokumenti v pdf obliki (npr. dokumentarno muzejsko gradivo, starejše publikacije, razpisna dokumentacija).
 • Multimedijske datoteke, ki so bile naložene, preden jim je bilo na spletišču omogočeno dodajanje alternativnega opisa, le-tega nimajo.
 • Pri nekaterih novejših multimedijskih vsebinah alternativni opisi manjkajo. Razlog je v nesorazmernem kadrovskem bremenu, ki ga optimiziranje zahteva. Procesi izboljšave so že v teku.

 

PRIPRAVA IZJAVE O DOSTOPNOSTI

Ta izjava je bila nazadnje pregledana 20. oktobra 2023. V nadaljevanju jo bomo redno posodabljali.

 

POVRATNE IN KONTAKTNE INFORMACIJE

Zaradi rednih posodobitev vsebin lahko obiskovalci spletišča www.center-noordung.si kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani dostopne in prijazne širšemu krogu javnosti, občasno naletijo na težave z dostopnostjo.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov:
Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga
Na vasi 18
3205 Vitanje
+386 40 300 052

info@center-noordung.si

Odgovor boste prejeli v osmih dneh od prejema sporočila. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili razloge za zakasnitev odgovora in kdaj bo odgovor podan.

 

IZVRŠILNI POSTOPEK

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost
MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO
Tržaška cesta 21
1000 Ljubljana
01 478 47 78
gp.uiv@gov.si

Skip to content