Od vesolja do tradicije (My Way)

Vikend doživetje pristne pohorske pokrajine na Kmetiji Urška in interaktivnih vsebin Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju vas ne bo pustilo ravnodušnih. Aktivna družinska pustolovščina, ki vas vodi po poteh vitanjskih vodnjakov, domačih kašč, violinskih strun, domačega kruha, lokalnih zelišč, opazovanja vesolja, sankanja po pohorskih strminah. Vikend, ki ga  boste želeli ponoviti vsako zimo.
DRUŽINSKE AKTIVNE POČITNICE za 4 osebe (2 odrasla in 2 otroka), 2 noči, polni penzion.
Prvi dan: ogled Centra Noordung in interaktivnih aplikacij, ogled življenja in dela na ekološki kmetiji Meglič (domač golaž), sprehod/sankanje/opazovanje zvezd
Drugi dan: ogled izdelovanja violin v goslarskem ateljeju Skaza (10 min koncert), ogled Beškovnikove kašče (prikaz pobiranja mravljičjih jačec, domača hladna suhomesna malica), Krožna učna pot po Vitanju (mesto in vodnjaki)

 

DOŽIVETJE OBSEGA:

V popoldanskih/večernih urah prispete na eko kmetijo Urška, kjer vas v neokrnjeni naravi pričakajo srečna družina in prijazne živali ter vas sprejmejo v svoj dom. Spoznali jih boste po imenu – očeta in mamo, otroke in tudi njihove najboljše prijatelje, psičke, kozice, kravice, zajčke in konjičke. Počitek v naravi in v sodobnem velnesu bo popoln začetek vašega oddiha v okolici Vitanja. Večerni obrok bo rahločutna zmes doma pridelanih sestavin z njive, zeliščnega in cvetličnega vrta ter ustvarjalnosti kuharic Vilme in Urške. Recepti njihovih babic, ponujeni na sodoben način.

Po jutranjem sprehodu in pokušini svežega domačega kruha vas napotimo proti vesolju. V Vitanju stoji letečemu krožniku podobna stavba, kjer lahko spoznate življenje in delo Hermana Potočnika Noordunga, pionirja vesoljskih tehnologij. Doživetje za vse generacije v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga pripravlja ekipa, ki vas bo popeljala po razstavah in vam pričarala vesolje pred oči, pod noge in v srca. Spoznali boste najsodobnejšo tehnologijo, življenje na Mednarodni vesoljski postaji, ogledali si boste satelit in vesoljsko hrano. Sprehodili se boste lahko med planeti našega Osončja, pozdravil in nagovoril pa vas bo tudi sam Herman Potočnik Noordung.

Opoldansko malico/kosilo vam priporočamo na ekološki kmetiji Iršič-Meglič, kjer si lahko ogledate preužitkarsko kočo, nudijo tudi domače izdelke. Njihova posebnost je, da pridelujejo lastno polnovredno moko, nudijo tudi degustacijo domačih zeliščnih namazov. Na kmetiji boste pokusili različne domače žgane pijače in likerje, ki se ponašajo tudi z znakom Okusi Rogle. Domači golaž bodo pripravili posebej za vas. Dober tek in veliko užitka vam želimo.

Drugi večer boste preživeli v okolici kmetije. Možen je ogled kmetije, kjer vse vrvi od življenja. Ljubezen do živali in zemlje so nam vcepili že predniki in kmalu jo boste občutili tudi vi: živali iz slikanic, s fotografij in s televizijskih zaslonov se bodo preselile pred vas, med sprehodom po travnikih in med njivami pa boste začutili, da zemlja živi in diha. Omogočili vam bomo tudi spanje na seniku, opazovanje zvezd, sankanje z baklami ali druge družabne dejavnosti v naravi.

Naslednje jutro naj se vaš dan začne nepozabno. Za vas bomo pripravili najokusnejši zajtrk in vas razvajali z odličnimi domačimi marmeladami, salamami, namazi, skuto, jogurtom … Če boste želeli, pa boste sami odšli v kokošnjak po jajca in tako boste jedli najbolj sveža pečena jajca.

V Vitanju vaše čute razvajamo tudi v goslarskem ateljeju Skaza. Ob vstopu vas bo pričakala prijetna klasična glasba iz starega gramofona. Ko boste z očmi preleteli po stenah, boste imeli možnost občudovati številne violine in druga godala, med njimi skoraj 200 let star primerek (Ludvig Fleischmann, Maribor, 1824). Tu izdelujejo nove instrumente, kot tudi obnavljajo ter popravljajo stare in poškodovane. Tako imate možnost videti različna godala v različnih fazah izdelave ali popravila. Najverjetneje boste najbolj navdušeni nad različnimi postopki za izdelavo nove violine. Vključujemo 10-minutni koncert klasične glasbe.

Za konec dogodivščine pa vam razkažemo še Beškovnikovo kaščo iz leta 1814, ki je bila namenjena spravilu hrane vse od prve žetve, poljskih izdelkov in mesa, saj je bil nekoč odnos do hrane in skladiščenje drugačno kot danes. V kašči je na ogled tudi zbirka restavriranih starih predmetov. Preužitkarsko hišo so leta 1830 dogradili na Beškovnikovi domačiji kot novo poslopje poleg glavne hiše, hleva, svinjaka in kašče. Namen graditve preužitkarske hiše je bilo dati dom prejšnjim gospodarjem kmetije, ki so glavno hišo odstopili »ta mladim«. Danes nam omogoča vpogled v prostore nekdanjih kmečkih hiš na Pohorju. Posebna zanimivost ob ogledu je tudi predstavitev pobiranja mravljinčjih jajčec v farmacevtske namene, kot vir zaslužka v preteklosti. (Malica – domači hladni narezek.)

Krožna učna pot po Vitanju s spoznavanjem in okušanjem sveže pohorske vode, ki je polnila vodnjake Vitanja, vas prijazno vabi. Za potrebe učne poti po vodnjakih Vitanja je občina Vitanje obnovila devet vodnjakov. Da bi lahko razumeli pomen vode nekoč, nam pomagajo učne tablice ob vodnjakih. Učna pot je zasnovana interpretativno. Učne tablice so opremljene z vprašanji za razmišljanje za različne generacije. Opisi vodnjakov na učnih tablicah so v slovenskem in angleškem jeziku in omogočajo širši javnosti razumevanje pomena vode nekoč in danes.

*
Prevoz od nastanitve na oglede in vodenje na vseh destinacijah sta vključena v ponudbo.