Začasna razstava: Človek na Luni – 50 let od Apolla 11

 

Pristanek človeške posadke 20. 7. 1969 velja za največji dogodek raziskovanja vesolja. Zgodbo, ki obeležuje 50. letnico pristanka Apolla 11, govori filatelistična razstava dopolnjena z zbranim slikovnim gradivom programa Apollo.

Razstavo dopolnjuje izdaja posebne osebne poštne znamke, priložnostnega poštnega žiga in izdaja priložnostne jubilejne razglednice, ki je na voljo obiskovalcem.

Poudarek filatelističnega dela razstave je na programu Apollo in pristanku prvega človeka na Luni. Zgodba časovno prepleta pričetke gledanja v vesolje, povezane z grško mitologijo, in se nadaljuje s številnimi prelomnimi odkritji človekovega vstopa v vesolje. V svojem zaključku se ponovno zazremo v vesolje in spogledamo s ciljem osvojitve Marsa.

Znatni del filatelije je ameriški, ki ga dopolnjuje bogata slikovna dokumentacija pokojnega Michaela Focka. Razstava je pripravljena na 112 listih formata A4, s posebej za ta jubilej oblikovanih podložnih listih z motivom površine Lune. Celoten filatelistični del temelji na originalih poštnih znamkah.

 

Avtorstvo

Avtor razstave je Tone Petek iz Filatelističnega in numizmatičnega kluba Celje. Pri postavitvi razstave so sodelovali tudi Pošta Slovenije, Filatelistična zveza Slovenije, Klub zbirateljev Rogaška Slatina, Ljudski muzej Rogaška Slatina, Veni Ferant, Rafael Počivašek, Igor Pirc in Igor Topole.

Skip to content