Baranyjev stol

Ste že kdaj razmišljali, kako astronavti »pretentajo« ravnotežni organ na vesoljski postaji, da jih breztežnost ne zmede? To jim uspe s pomočjo treninga na Baranyjevem stolu, na katerem se lahko v Centru Noordung zavrtite tudi vi.

Baranyjev stol predstavlja diagnostično metodo za proučevanje človeškega ravnotežnega organa. S prevezo čez oči in s slušalkami za zmanjšanje hrupa vam odvzamemo vse možnosti orientacije razen vestibularnega sistema. Ko se vrtenje prične, nam vi preko spreminjanja položaja ročice sporočate svoj občutek smeri, v katero se stol vrti.  Ste prepričani, da vas občutek ne bo varal? Se boste spraševali, ali se še vedno vrtite ali ste se morda že ustavili? Preizkusite Baranyjev stol in spoznajte, kako deluje vaš ravnotežni organ.

S treningom na Baranyjevem stolu se ravnotežni organ privadi okolju brez gravitacije oz. občutku pospeška v smeri, ki ni v tipični smeri (dol), značilni za gravitacijo. Astronavti tako veliko lažje preživijo prvih nekaj dni v vesolju. Med vrtenjem morajo na kalkulatorju izvajati računske operacije, s čimer dokazujejo svojo prisebnost.

Ostala doživetja vesolja za doplačilo

Doživetja vesolja v sklopu ogleda

Skip to content