Slovenija v vesolju

Slovenska podjetja puščajo močan pečat tudi v vesoljski industriji na svetovni ravni. Spoznajte dosežke slovenskih podjetij ter posameznikov, povezanih z vesoljem.

Postavitev `Slovenija v vesolju´ predstavlja sodobnejše področje današnjega časa v povezavi z vesoljem. Začne se s predstavitvijo ideje za oblikovanje logotipa za misijo KEOPS (ang. CHEOPS). Logotip bo krasil raketo SOJUZ, izbran pa je bil na natečaju ESE, kjer je zmagal slovenski študent arhitekture Denis Vrenko iz Celja. Misija Keops je namenjena iskanju in raziskovanju eksoplanetov oziroma planetov zunaj našega Osončja.

V sklopu razstave `Slovenija v vesolju´ je predstavitev že uveljavljenega slovenskega podjetja v vesoljski industriji DEWESOFT d.o.o. in njihovega izdelka – vezja MINITAUR – DS.

Razstava `Slovenija v vesolju´ se nadaljuje s predstavitvijo kosa molibdenove zlitine na standardnih CNC-strojih, ki so jih razvili v podjetju B.W.M. TECH iz Pake pri Velenju.

Del razstavnega prostora je namenjen tudi  podjetju Skylabs d.o.o., ki sodeluje v projektu Trisat. Osrednji produkt podjetja Skylabs, ki je tudi sestavni del nanosatelita v projektu Trisat, je majhen procesor, imenovan Picosky FT, za katerega je zanimanje pokazala tudi ameriška vesoljska agencija NASA.

 

Avtorstvo

Avtor razstave: Center Noordung