Življenje v vesolju

Breztežnost, konzerve, suhi šampon za lase, juha v vakuumu, keksi v vakuumu. Spoznajte majhen kamenček v mozaiku življenja na Mednarodni vesoljski postaji.

Razstava `Življenje v vesolju´ vam v 3-minutnem filmu predstavi in približa življenje na Mednarodni vesoljski postaji. V tem sklopu razstave je predstavljena tudi prava hrana, ki jo astronavti uporabljajo v vesolju. Vesoljska hrana je ustvarjena in procesirana posebej za prehranjevanje astronavtov v vesolju. Predstavljeni so resnični eksponati in načini pakiranja hrane. Primerke, predstavljene v našem Centru, smo prejeli od astronavta  agencije NASA – Randy-ja Bresnika in inštitucij Muzej Jurija Gagarina – Roscosmos  ter Muzej kozmonautike Ciolkovskega  – Kaluga.

V sklopu razstave `Življenje v vesolju´ je na ogled tudi maketa satelita GALILEO, ki tvori evropski navigacijski sistem. Ogled makete omogoča Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Maketa zagotavlja zelo natančno in zajamčeno storitev globalnega pozicioniranja pod civilnim nadzorom. Predstavljena je maketa enega izmed tridesetih satelitov  v naravni velikosti 1 x 1 x 9 m, katerega original je ESA v vesolje izstrelila leta 2011.

 

Avtorstvo

Avtor: Center Noordung

Maketa satelita Galileo: Posoja Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani