KAMEN Z LUNE – hologram

 

Naš edini naravni satelit vzbuja radovednost že skozi celotno človeško zgodovino. V projekt raziskovanja Lune je bilo vloženih izredno veliko naporov. Polet človeške posadke na Luno in varno nazaj na Zemljo je v 60. letih prejšnjega stoletja postavil temelje sodobnemu raziskovanju vesolja in premaknil tehnološke meje izvedljivega. Te meje se v nadaljnjih 50 letih od prvega pristanka Apolla 11 niso bistveno spremenile.

Vzorci, preneseni z Lune, imajo nedoločljivo vrednost in so pomagali odgovoriti na mnogo vprašanj o njenem nastanku in sestavi. Nekaj vzorcev je NASA namenila tudi promociji dognanj in pomembnosti raziskovanja vesolja za vse človeštvo in jih lahko vidimo v izbranih muzejih po svetu.

Center Noordung je ob pomoči ameriškega veleposlaništva v Ljubljani in Nase doletela čast, da je med avgustom 2020 in oktobrom 2021 gostil enega najdragocenejših eksponatov, ki je kadarkoli prišel v Slovenijo – kamen s površja Lune. Od oktobra 2021 dalje si obiskovalci lahko ogledajo hologram omenjenega kamna.

 

Vzorec iz bazalta je na misiji Apollo 17 zbral astronavt in geolog Harrison »Jack« Schmitt. Kamen ima maso 120 g in je del 8,1 kg težke kamnine, ki je bila v okviru misije prinesena na Zemljo.

 

Avtorstvo

Avtor: Center Noordung, Art Rebel 9

Organizator razstave: Center Noordung, Ameriško veleposlaništvo Ljubljana, NASA, Narodni letalski in vesoljski muzej Smithsonian

 

MARS, RDEČI PLANET

 

Mars, Rdeči planet, že od nekdaj buri človeško domišljijo. Že zgodnja opazovanja s teleskopi so vzbudila zanimanje za četrti planet od Sonca, za katerega se je vedelo, da ima približno enako dolg dan kot Zemlja in podoben nagib vrtilne osi. Kljub napredku pa o Marsu ni bilo veliko znanega vse dokler se ni razplamtela vesoljska tekma med Združenimi državami Amerike in Sovjetsko zvezo, ki sta v 60. in 70. letih 20. stoletja začeli tekmovati v nizanju zgodovinskih dosežkov na področju astronavtike.

 

Leta 2004 sta na Marsu pristali sestrski sondi Mars Exploration Rovers (MER A in B). Tako kot Pathfinder sta tudi pristajalna odseka MER ublažila pristanek z zračnimi blazinami in se po ustavitvi razprla kot cvet ter odprla pot robotskima voziloma Spirit in Opportunity, ki sta bili njun edini tovor z znanstvenimi napravami.

Februarja 2021 je na Marsu pristalo naslednje ameriško robotsko vozilo Perseverance, ki je izdelano na enaki osnovi kot Curiosity. Pristalo je v velikem kraterju Jezero, v katerega se je pred milijardami let iztekala mogočna reka in takrat v njem ustvarila jezero. Glavna naloga vozila je iskanje morebitnih sledov nekdanjega življenja, ki bi se lahko razvilo na Marsu.

Na razstavi lahko vidite: robotsko vozilo Prop-M, robotsko vozilo Sojourner, robotsko vozilo Spirit, robotsko vozilo Curiosity, helikopter Ingenuity.

Avtor: Center Noordung

 

Skip to content