Natečaj študentov UL ALUO za oblikovanje SEDEŽA

Kot del aktivnosti projekta POTOVANJE V VESOLJE ZAVESTI smo razpisali natečaj za oblikovanje SEDEŽA, ki bo del instalacije. Odzvali so se na UL ALUO-IO, kjer je potekal proces oblikovanja pri predmetu MA Integralni pristopi v oblikovanju 1

 

Organizatorja študentskega natečaja sta Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga in Rosa Produkcija v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost Univerze v Ljubljani.

Predmet natečaja:   oblikovanje SEDEŽA za projekt POTOVANJE V VESOLJE ZAVESTI

 

Študentje so 27. 05. 2021 oddali natečajna dela na e-naslov: svetlana@rosa-production.com in istega dne svoje projekte predstavili natečajni komisiji preko spletne platforme ZOOM.

 

 Natečajno komisijo sestavljajo:

 

Raj Per Tot – arhitekt, avdiovizualni umetnik in avtor zamisli projekta Potovanje v vesolje zavesti

Svetlana Dramlić – režiserka in producentka projekta Potovanje v vesolje zavesti

Matej Feguš – podjetnik in lastnik trajnostno naravnanega pohištvenega podjetja Donar

Primož Jeza – arhitekt in oblikovalec ter kreativni direktor primozjezastudia

 

Zaključno poročilo natečajne komisije in obrazložitev izbora zmagovalnega projekta:

Komisija se je sestala 28. maja 2021 ob 15.00 in se podrobno pogovorila o predstavitvi projektov. Vse predstavitve so bile izčrpne in kvalitetne. Že po prvi splošni oceni vseh elaboratov je komisija prepoznala v prispelih natečajnih delih izjemno pestrost oblikovalskih pristopov, presenetljivo visoko strokovno vrednost in konceptualno doslednost izbranim vsebinskim temam. Kljub razlikam izhodiščnih referenc so vsi načrti potovalnih sedežev, vsak po svoje, zaobjeli smisel ideje projekta Potovanje v vesolje zavesti in težnje potnika raziskovalca po iskanju svojega edinstvenega mesta v popotovanju skozi svoja miselna in vesoljska prostranstva. Od težnje po simulaciji lebdenja, prispodobe rasti v obliki cvetov, spiralnih kozmičnih praznin do lunarnih modulov, želje po občutku sproščenosti, iskanja stika s svojim bistvom in potopitve sebe v jedro atoma, prav vsi načrti odražajo oblikovno nadarjenost študentov pri preobrazbi teh raznolikih zamisli v konkretno in uporabno fizično stvarnost. Vsak izdelek posebej si v svoji osnovi zasluži posebno pohvalo. Zato bodo vsi natečajni projekti deležni zaslužene predstavitve na razstavi v Centru Noordung.

 

V komisiji smo se po tehtnem premisleku odločili, da prvo nagrado podelimo projektu: 

“sedišče za potovanje v vesolje zavesti – Stol HI”, ki sta ga izdelali Jo Zornik in Pia Groleger

                                                               

 

Prepričala nas je izvirna likovna vrednost izdelka, vsebinska in oblikovna skladnost s projektom Potovanje v vesolje v zavesti, učinkovita uporabnost, razmeroma preprosta izvedljivost in nenazadnje racionalna izbira materialov. Načrte sta oblikovalki oplemenitili še z izvedbo prototipa potovalnega sedeža v merilu ena proti ena in tako nakazali še možne minimalne popravke, ki so potrebni, da bi sedež privedli do estetske in funkcionalne izpopolnjenenosti.

 

VIDEO o izboru:  https://vimeo.com/557978120

 

NAGRADA

Z avtoricama izbranega zmagovalnega projekta študentskega natečaja Jo Zornik in Pio Groleger bo sklenjena avtorska pogodba, s katero se jima organizatorja natečaja zavezujeta izplačati honorar 600 eur (neto). S tem avtorici predata pravico do izvedbe sedeža organizatorjema Rosa produkciji in Centru Noordung v časovnih okvirjih in finančnih pogojih, vezanih na izvedbo projekta Potovanje v vesolje zavesti. Obenem se strinjata, da se lahko prijavljeno delo z navedbo avtoričinih imen uporablja v promocijskem gradivu pri predstavitvah projekta, v medijih in na spletu ter na samih uprizoritvah umetniške instalacije.

V okoliščinah, ki niso vezane na projekt Potovanje v vesolje zavesti, avtorici izbranega zmagovalnega stola ohranita vse avtorske pravice in svobodo, da se samostojno dogovarjata za nadaljni razvoj in izvedbo svoje izvirne ideje.

 

Rosa Produkcija in Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga