Prireditev ob izstrelitvi prvih slovenskih satelitov v vesolje

Prireditev ob izstrelitvi prvih slovenskih satelitov v vesolje

 

S prireditvijo ob izstrelitvi prvih slovenskih satelitov v vesolje smo obeležili zgodovinski dosežek na področju slovenske tehnologije, ki utrjuje položaj naše države med razvijalci vesoljskih tehnologij.

Dogodek, ki se je v Centru Noordung odvil v sredo, 14. 10., sta z uvodnimi besedami pospremila župan Vitanja Slavko Vetrih in direktor Centra Noordung dr. Dominik Kobold. Sledila sta video nagovora Josefa Aschbacherja, direktorja programov za opazovanje zemlje pri ESI, in Franca Ongara, direktorja za tehnologijo, inženiring in kvaliteto pri ESI, ki sta satelita Trisat in NEMO-HD pozdravila v evropski družbi satelitov in omenila pomen omenjenih satelitov za nadaljnje raziskovanje Zemlje in vesolja.

V nadaljevanju je zbrane v dvorani nagovoril nosilec projekta Trisat doc. dr. Iztok Kramberger, FERI UM, ki je predstavil ozadje nastajanja satelita in pomen nanosatelitov, ki že spreminjajo ekonomijo vesolja. Omenil je, da se trenutno ukvarjajo s posameznimi moduli satelita in ga pripravljajo na prenos prvih posnetkov. Preko video povezave se je javil tudi prof. dr. Tomaž Rodič, nosilec projekta NEMO-HD, ki je zbranim opisal nastanek omenjenega satelita in okoliščine izstrelitve iz Francoske Gvajane. Poudaril je, da sistemi na satelitu delujejo obetavno in da so že prejeli prve podatke.

 

        

 

 

 

 

 

 

 

Uvodni del prireditve je zaključil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je izstrelitev satelitov označil za vrhunski in zgodovinski dosežek slovenske vesoljske industrije in znanosti, ki nas poslavlja ob bog velikim. Poudaril je, da satelita odpirata nove možnosti in hkrati postavljata izziv, kam in kako naprej.

Drugi del dogodka je v ospredje postavil nove priložnosti in izzive slovenskih podjetij, ki delujejo v visokotehnološki panogi. Okrogle mize, ki jo je moderiral dr. Aleš Ugovšek iz Gospodarske zbornice Slovenije, so se udeležili Tanja Permozer, vodja delegacije RS pri Evropski vesoljski agenciji, dr. Tomaž Rotovnik, direktor podjetja SkyLabs, Miha Kadunc, tehnični direktor podjetja Sinergise, Marko Novak iz podjetja Dewesoft, Dušan Olaj, direktor podjetja Duol, in Andreja Smole, vodja za vesoljski segment pri podjetju Cosylab. Preko video povezave sta se v pogovor vključila še prof. dr. Sašo Džeroski, vodja odseka Tehnologije znanja na IJS, in prof. dr. Tomaž Rodič, direktor Vesolje-SI. Govorci so izpostavili, da vesolje ni prijazno okolje in da tam ni romantike – a če uspeš v vesolju, boš tudi na Zemlji. Menijo, da vesoljskih tehnologij ni mogoče razvijati na zalogo, vseeno pa je treba gledati v prihodnost oz. spremljati nadaljnji razvoj tehnologij. Vsa podjetja delujejo v mednarodnem okolju, sodelujejo tudi z ESO. Deležniki pravijo, da je včasih treba biti ob pravem trenutku na pravem mestu, seveda pa je pri tem še vseeno treba imeti dober izdelek. Sogovorniki so se dotaknili tudi povezovanja ministrstev in predvsem njihove večje finančne spodbude, prišla pa je tudi pobuda povezovanja podjetij. V zaključku so izpostavili področja, na katerih vidijo potenciale nadaljnjega razvoja – od umetne inteligence, novih materialov, fitnes naprav za vesolje do energetske učinkovitosti objektov v vesolju in opazovanja iz vesolja.

 

Spletna povezava do posnetka celotne prireditve: