Vesolje in vesoljske tehnologije v letu 2020

Nedvomno je bilo leto 2020 na področju vesolja in vesoljskih tehnologij nadvse pestro in zanimivo. Morda bi lahko rekli, da je bilo leto v znamenju Lune.

Po tem, ko so znanstvenimi s pomočjo teleskopa Sofia potrdili, da ima Luna na obeh polih večje količine vodnega ledu, se je z oddaljene strani Meseca uspešno vrnila še kitajska sonda Čang’e 5, ki je po letu 1976 na Zemljo prinesla nove lunarne vzorce. Kitajska se tako vedno bolj uveljavlja na področju vesoljskega programa. Medtem sta NASA in ESA podpisali memorandum o sodelovanju pri programu Gateway, ki je ključni del programa Artemis. Luna je nedvomno zaznamovala tudi leto 2020 v Centru Noordung. V mislih imamo kamen z Lune, ki ga je leta 1972 na Zemljo prinesla posadka Apolla 17, in kip replike vesoljske obleke Neila Armstronga.

      

Nadaljevalo se je oz. se bo tudi raziskovanje Marsa. V letošnjem letu so proti rdečemu planetu poletele kar tri misije – Arabci so poslali sondo Marsovo upanje (Mars Hope), Kitajci Tianven-1, Američani pa na misijo Mars2020 pošiljajo rover Perseverance in mini helikopter Ingenuity.

In če pogledamo še nekoliko bližje, proti Mednarodni vesoljskih postaji. Prvič po letu 2011 sta se proti največjemu umetnemu satelitu astronavta podala iz Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi. Plovilo Crew Dragon podjetja SpaceX je sicer ob koncu leta proti MVP popeljalo še štiri astronavte. Tudi sicer je omenjeno podjetje zaznamovalo letošnje leto – kar 13-krat je v vesolje poletela raketa Falcon 9 s konstelacijo satelitov Starlink. Opazili smo jih lahko tudi na našem nočnem nebu. Satelitov Starlink, ki naj bi omogočili dostop do brezžičnega interneta po celem planetu, je v vesolju že skoraj 1000. Vsekakor velja omeniti tudi SpaceX-ovo vesoljsko ladjo Starship (prvi prototip je decembra ob pristanku sicer eksplodiral, a vseeno so poizkus pri podjetju označili kot uspešnega) in raketo Super Heavy, na katero bo Starship posajen. Posebnost oz. revolucionarnost bo večkratna uporaba obeh kosov.

    

Zgodovinski dosežek na področju raziskovanja vesolja pa smo zabeležili tudi Slovenci. Septembra sta bila v vesolje izstreljena prva slovenska satelita. Satelita TRISAT (UM FERI, Skylabs) in NEMO-HD (konzorcij Vesolje-SI) predstavljata izjemen dosežek na področju slovenske tehnologije, ki le še utrjuje položaj naše države med razvijalci vesoljskih tehnologij.

Na nočnem nebu smo lahko letos opazovali dva redka pojava, in sicer komet oz. repatico Neowise ter konjunkcijo Jupitra in Saturna – žal je pri slednjem v nižjih legah nagajala nizka oblačnost. So pa zato bili na Dolenjskem v začetku leta priča padcu meteorita. Meteorit je februarja padel v bližino Novega mesta.

Foto: Bojan Ambrožič

 

Leto, ki je pred nami, bo zagotovo postreglo z novimi misijami, izzivi in odkritji. Mi se jih že veselimo!

 

Foto: NASA, Bojan Ambrožič, Center Noordung