Opazovali smo meteorski roj Perzeidov

Ste si pretekli večer med pogledom v nebo kaj zaželeli? Za nami je namreč čudovita noč, polna zvezdnih utrinkov. Meteorski roj Perzeidov je ponoči dosegel vrhunec, ki smo ga spremljali tudi na strehi našega Centra Noordung.

Perzeidi so meteorji, ki jih je možno opazovati že od sredine julija vse do konca avgusta. Svoj vrhunec dosežejo 12. avgusta in takrat lahko vidimo več kot 60 meteorjev na uro. Aktivnost roja se prične zvečer in načeloma močno naraste po 23. uri. Srednja hitrost meteorja je okoli 59 km/s, zato so vidni le zelo kratek čas. Meteorski dež je naraven pojav, pri katerem Zemljina orbita prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Ko ti delci letijo skozi visoke plasti (nad 80 km) Zemljine atmosfere, zažarijo in za seboj puščajo sled.

Včerajšnjega dogodka na strehi našega centra se je udeležilo okoli 100 obiskovalcev, ki so v jasnem avgustovskem večeru uživali ob pogledu na zvezdnato nebo in številne utrinke. Za sproščeno opazovanje meteorjev in udobno namestitev so si mnogi s seboj prinesli dekico ali blazino, kar je še dodatno pripomoglo k prijetnemu vzdušju. S pomočjo teleskopa so prav vsi lahko opazovali tudi Saturn in Jupiter. Na povezavi si lahko ogledate javljanje v živo v oddajo Odmevi, ki je bila na sporedu sinoči, danes pa vabljeni še k ogledu prispevka o dogodku v Prvem dnevniku ob 13.00 na TV Slovenija 1.

https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174797823?s=tv