Otvoritev razstave Naš Gagarin

V ponedeljek, 12. 4., smo v Centru Noordung slavnostno obeležili 60. obletnico prvega poleta človeka v vesolje. V sodelovanju z Ruskim centrom znanosti in kulture smo na ogled postavili razstavo Naš Gagarin, ki na 41 panojih prikazuje zgodovinski dosežek ruskega kozmonavta Jurija Aleksejeviča Gagarina. Razstava bo na ogled vse do 31. avgusta 2021 v Centru Noordung.
  
Otvoritve razstave so se udeležili veleposlanik Rusije v Sloveniji Nj. Eksc. Timur Eyvazov, direktor Ruskega centra znanosti in kulture Nikolaj Gusev, župan Občine Vitanje Slavko Vetrih in direktor Centra Noordung dr. Dominik Kobold.
  
Polet prvega človeka v vesolje je najpomembnejša in izjemna prelomnica v zgodovini vesoljskih tehnologij in poletov ter predstavlja osrednji mejnik v »vesoljski tekmi«. Ruski kozmonavt Jurij Aleksejevič Gagarin je bil prvi človek, ki je 12. aprila 1961 poletel v vesolje. V eni uri in 48 minutah je s približno hitrostjo 27.350 km/h v vesoljskem plovilu Vostok 1 uspešno obkrožil Zemljo. Dan 12. 4. je v Rusiji razglašen za dan ruskih kozmonavtov.