25. Nacionalno odprtje TVU

25. Nacionalno odprtje TVU – tokrat prek ekranov, vendar z nezmanjšano močjo in radostjo!

 

Slovesno odprtje TVU je vse od leta 1996 eden od osrednjih dogodkov festivala učenja na državni ravni. Od leta 1997 je nepogrešljivi del te prireditve podelitev priznanj ACS. V prvem desetletju je slovesno odprtje TVU snoval in izpeljal Andragoški center Slovenije, nacionalni koordinator projekta TVU. V letu 2006 smo organizacijo odprtja, do neke mere pa tudi njegovo vsebino, prenesli na lokalno raven. Izpeljujejo jo v sodelovanju z območnimi in tematskimi koordinatorji TVU. Prireditev še vedno ohranja nacionalni značaj, zato smo jo preimenovali v Nacionalno odprtje TVU.

Kot že zadnjih nekaj let, je Center Noordung tudi letos eden od ponudnikov vsebin, hkrati pa tudi gosti zaključni dogodek projekta.

 

Otvoritev lahko spremljate v živo na spodnji povezavi:

 

‘Učenje je pogoj za preživetje …,

je gibalo napredka posameznika in človeštva …, je način življenja in zavestna odločitev za stalno radovednost …, je pot do razumevanje duha časa in iskanje življenjskega smisla …, je odkrivanje osebne identitete …’ To je le pet dragocenosti iz zakladnice misli petindvajsetih posameznikov o pomenu in učinkih vseživljenjskega učenja. Več jih boste spoznali, če se nam pridružite na Nacionalnem odprtju 25. Tednov vseživljenjskega učenja (TVU).
Ne, nismo se zmotili, ni mesec maj, ko ste vajeni, da na vaš naslov prispe naše vabilo. Slovesnost, ki so jo vsa leta odlikovale uspešne zgodbe učečih se odraslih, je namreč zaradi varnostnih ukrepov proti širjenju covida-19 prestavljena v september in za nameček v virtualno okolje. Drugačna, a nič manj navdihujoča, je tudi njena vsebina.

Vabimo vas torej, da nacionalno odprtje TVU spremljate 4. septembra ob 11. uri prek vstopne točke dogodka na spletišču TVU, FB TVU in drugih spletnih okolij. Prireditev bosta uvedli videoposlanici predsednika RS, gospoda Boruta Pahorja (predvidoma), in ministrice za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simone Kustec. V nadaljevanju bo spregovorilo 25 znanih in manj znanih osebnosti, zvestih privržencev vseživljenjskega učenja. Njihove izjave bo podprla premierno predvajana himna Moč in radost v izvedbi reperja Zlatka. Program bo trajal dobro uro, kasneje pa bo na voljo kot celota in po sestavnih delih prek spletne strani TVU.
Odprtje bo uvod v pestro dogajanje TVU 2020 po vsej državi. Od 4. septembra do 9. oktobra bo namreč na stotine dogodkov opozarjalo na vlogo, ki jo ima učenje na vseh področjih našega življenja – v formalnem procesu pridobivanja znanja, pri delu, osebnostni rasti ter sobivanju v različnih skupnostih.
Prireditelji iz vrst izobraževalnih in številnih drugih ustanov, nevladnih organizacij, društev ter mnogi drugi bodo širili virus učenja med mladimi in odraslimi, že vključenimi in tistimi, ki še omahujejo in zato potrebujejo zgled in spodbudo.

Naj vas slovesnost spodbudi, da v naslednjih petih tednih obiščete katero od prireditev v vašem okolju!

Najdete jo v obsežnem koledarju TVU.  (https://tvu25.acs.si/odprtje/)