»Visoke tehnologije v službi družbe« v Centru Noordung

Vesoljske tehnologije v službi družbe

Center Vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju je gostil mednarodno konferenco ‘Visoke tehnologije v službi družbe’. Dogodek so skupaj pripravili Rusko veleposlaništvo, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, podjetje Iskratel, občina Vitanje in Center Noordung. Na njem so predstavniki slovenskih in ruskih državnih institucij in podjetij razpravljali o digitalizaciji in visoki tehnologiji.
Ruski in slovenski predstavniki države in podjetij so v uvodnih predavanjih konference ‘Visoke tehnologije v službi družbe’ izmenjali mnenja o uporabi digitalnih in vesoljskih tehnologij v sodobni družbi. V strokovnem delu konference pa so predstavniki visokotehnoloških podjetij predstavili različne inovativne rešitve v zdravstvu, elektroenergetiki ter na področju javne varnosti.
Pripravili so tudi okroglo mizo z naslovom ‘Don’t Panic’, na kateri so predstavniki inštitucij in podjetij govorili o priložnostih, prednostih in tveganjih visokih tehnologij (prisotni so bili g Pleško iz podjetja Cosylab d.d., ga. Sonja Šmuc iz Gospodarske Zbornice Slovenije, g. Želko Puljić iz Iskratel d.o.o., prof. Janez Bešte iz Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in drugi).
Na dogodku je bil podpisan tudi ‘Memorandum o sodelovanju med slovenskimm Centrom Noordung in ruskim Spominskim kompleksom pilota kozmonavta Sovjetske zveze Andrijana Grigorjeviča Nikolajeva’. Oba centra sta se s sporazumom zavezala k tesnejšemu obojestranskemu sodelovanju v kozmonavtiki, s skupnimi znanstveno-raziskovalnimi in kulturno-izobraževalnimi projekti, razstavami ter usposabljanji. Ob tej priložnosti so pred zgradbo Centra Noordung slovesno razkrili tudi doprsna kipa znanstvenikov oziroma pionirjev kozmonavtike Sergeja Koroljova in Hermanna Obertha v ‘Aleji (velikanov)’, ki sta se pridružila že postavljenima Hermanu Potočniku Noordungu in Konstantinu Edvardoviču Ciolkovskemu.

Zahvlajujemo se vsem gostom in obiskovalcem za obisk.

 

 

Pismo doktorice medicinskih znanosti, profesorice Natalije Koroljeve – hčere izjemnega znanstvenika in konstruktorja na področju raketne vesoljske tehnike Sergeja Koroljeva na svečani slovesnosti ob otvoritvi doprsnega kipa Sergeja Koroljeva v Vitanju (Slovenija) v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. (pismo v slovenskem jeziku)

 

Nikolaj Mašukov – kipar in ustvarjalec vseh kipov na aleji velikanov pred Centrom Noordung (link)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja