Razvoj evropske blockchain infrastrukture v Centru Noordung

Z vzpostavitvijo evropske blockchain infrastrukture se najprej želi doseči sodelovanje med državami EU in tudi drugimi državami pri izvajanju čezmejnih storitev. S tehnološkimi rešitvami, ki temeljijo na blockchainu, pa se zagotavlja interoperabilnost blockchain infrastrukture in poenotenje standardov. To bo omogočilo pospešitev izvajanja storitev, večjo varnost in zaupanje v poslovnem svetu, na ravni skupnosti in širše ter tudi na področju medsebojnih interakcij na ravni celotne družbe.

Violeta Bulc, evropska komisarka za transport je na forumu poudarila pomembnost tehnologije kot horizontalnega integratorja na področju prometa. Verjame, da disruptivne inovacije vodijo do družbene preobrazbe in so zato pomembne z globalnega vidika.

O tem, da tehnologija na eni strani ustvarja zahtevo po novih znanjih, na drugi strani pa zahteva integracijo znanj, vedenj in medosebnih razmerij v tehnološke platforme, temelječe na blockchainu, je na Forumu spregovoril minister za kulturo, Zoran Poznič. V svojem nagovoru se je osredotočil na humanizacijo tehnologije in človeka v središču nove, napredne tehnologije.

Center Noordung kot partner v projektu ASIS je sodeloval pri organizaciji prvega panela Noordung foruma z naslovom Evropska blockchain infrastruktura za javne in zasebne storitev – osnova strategije družbenih inovacij, skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Noordung Hub in Tolar Hashnet. V panelni razpravi smo imeli 6 udeležencev: ga. Nena Dokuzov, članica evropskega Blockchain partnerstva, Alice Chang, direktorica Urada za znanost in tehnologijo, izvršni Yuan iz Tajvana, g. Gregor Novak, predsednik uprave Suncontract iz Slovenije, Inon Schenker, podpredsednik oddelka Impact Investments in Blockchain Innovation, skupina Singularitteam Technology iz Izraela, g. Bojan Hadžisejdić, direktor podjetja Nephos d.o.o. iz Hrvaške in gospod Tadej Slapnik, direktor Tolar Hashnet iz Slovenije.

Forum se je zaključil s panelom namenjenim iskanju odgovorov na vprašanja, kateri so še lahko primeri storitev, katerih izvajanje na blockchain platformah bi omogočilo tako izboljšanje čezmejnega izvajanja storitev kot tudi bistveno vplivala na kvaliteto življenja vseh državljanov EU in partnerskih držav.
Sodelovali so George So in Alwin Tan iz Azijskega blockchain Huba, Tanja Bivic iz Evropskega blockchain združenja, Muhamed Turkanovič iz Fakultete za elektrotehniko in informatiko Maribor, Tadej Slapnik kot predsednik Globalega blockchain Huba in Nena Dokuzov, vodja projektne skupine za novo ekonomijo in blockchain tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Zahvaljujemo se vsem gostom in udeležencem za sodelovanje in obisk.

 

Foto: Noordunghub, Tolar Hashnet

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja