Vesoljske misije so bile in bodo

Prejšnji četrtek, 9.1. smo gostili zanimivega gosta, ki je pripravil celovito in izčrpno predavanje na temo VESOLJSKIH MISIJ. Vsi s(m)o bili navdušeni in se veselimo novih predavateljev v Centru Noordung v nadaljevanju leta 2020.

Predavanje je ozpostavilo motive in tveganja vesoljskih misij ter večno vprašanj o tem, zakaj ljudje raziskujemo vesolje in kakšne so koristi raziskovanja vesolja za človeštvo, s kratkim pregledom finančnih moči vesoljskih velesil za uresničitev tako zapletenih in multidisciplinarnih projektov.

Govorili smo tudi o prihodnjih načrtih in misijah na Luno in Mars ter o novi vesoljski dobi, ki se stopnjuje s prihodom zasebnih podjetij, predvsem v ZDA (Space X, Blue Origin), ki skupaj z NASA (nacionalno ameriško vesoljsko agencijo) razvijajo javno-zasebna partnerstva in sisteme za pošiljanje ljudi in robotskih misij na Luno in Mars v naslednjih dveh desetletjih.

Vjeran Malenica je odgovarjal tudi na vprašanja publike. Razvila se je debata, katero smo nadaljevali ob kozarčku in prigrizkih. Nato pa smo nadaljevali v praksi. Šli smo opazovat nebo.